Вишедневна киша накратко затворила поједине путне правце у Градишци (ФОТО)(ВИДЕО)

Вишедневне падавине изазвале су нове проблеме на подручју Градишке. Бујични потоци синоћ су затворили путну комуникацију Грбавци – Горњи Подградци, у засеоку Бараји, а вода је пријетила да прекине саобраћај и на путу према Турјаку.  Данас је ситуација мирнија. Путеви су проходни.

Свака интензивнија киша у домаћинству Чедомира Зрнића у засеоку Бараји у МЗ Горњи Подградци направи нову штету. Са поплавама се, прича, бори од 2014. године. Чедомир, у чијем су дворишту и јутрос видљиви трагови разорне брзине и количине воде, која се сјурила кроз поток звани Ријека , сјединила са Салакушом и однијела што се однијети могло.  „Поплављена је башта, кукурузи, вода је однијела дрва припремљена за зиму, дошла до кућног прага“, прича Зрнић.

Вода се, подно Зрнићеве куће, излила на пут и јуче прекинула одвијање саобраћаја путном комуникацијом према Грбавцима, која је врло фреквентна јер повезује више села. Оштећен је и асфалт којим се јутрос  већ могло саобраћати. Мјештани рјешење сталних проблема са бујичним потоцима виде у изградњи моста.

У градском Одсјеку Цивилне заштите кажу да је данас, усљед слабљења падавина, дошло и до смиривања ситуације на терену. Бујични потоци су се углавном повукли у своја корита.

„У посљедњих пет дана пало је око 73 л кише по квадратном метру, током кишног маја 237 л“, каже Слободан Кнежевић, шеф Одсјека Цивилне заштите Градишка.

Из РХМЗ најављују  нестабилно вријеме са локалним непогодама уз јаче пљускове са грмљавином до уторка, 6. јуна. Упозоравају  да би  локалне непогоде, уз обилне падавине, у кратком периоду могле изазвати излијевање бујичних водотока, проблеме са оборинским водама, те појаву поплава у урбаним дијеловима.

Због најављених падавина и из градишког предузећа „Водовод“ позивају становништво на опрез. Апелују да се предузму превентивне мјере и осигурају, посебно подрумске просторије, у циљу смањења и спречавања евентуалних штета од  поплава.

“У случају да се остваре најављене прогнозе, због енормних падавина може се очекивати запуњеност колектора, посебно мањих профила. То би могло  изазвати поврат из канализационих прикључака, ако исти немају неповратну клапну“, наводи се у саопштењу из овог комуналног предузећа.

Сања Т.

Share With: