Više stotina vjernika prošetalo sa vrbovim grančicama u litiji

Parohija Srpske pravoslavne crkve u Gradišci organizovala je danas povodom Lazareve subote-Vrbice svečano nošenje vrbovih grančica u kojem je učestvovalo nekoliko stotina vjernika.

U svečanoj litiji bili su učenici osnovnih i srednjih škola, članovi KUD-a „Kolovit“ i brojni građani koji su prošetali od Osnovne škole „Danilo Boraković“ u naselju Senjak, glavnom Vidovdanskom ulicom, zatim ulicom Nikole Tesle do hrama Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je služena sveta liturgija.

Protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao  je da se u  Gradišci tradicionalno organizuje svečana litija na Vrbicu. On je istakao da se danas proslavlja dan pred veliki događaj Cvijeti, svečani ulazak Hrista u Jerusalim

U hrišćanstvu Lazareva subota ima značenje pobjede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vjernika.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Na ovaj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedjeljne liturgije, na Cvijeti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

Share With: