Facebook
YouTube
Instagram
Top lista

Топ листа за 09.07.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Velikani Gradiške na filmskom platnu

Film „Učitelj u lancima“ autora Milana Pilipovića vraća sjećanje na velikana gradiške istorije, Veljka Čubrilovića.

Film, koji je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška uz pokroviteljstvo Gradske uprave grada Gradiška, govori o članu „Mlade Bosne“, koji je osuđen na smrt i pogubljen zbog učešća u Sarajevskom atentatu 1914. godine.

Gostujući u programu Radio Gradiške Milan Pilipović je rekao da Gradiška ima važnu ulogu u pisanju istorije u posljednjih 100 godina ističući da je mnogo ličnosti iz našeg grada koje su ostvarile veliki uspjeh u oblasti kulture, nauke, umjetnosti, graditeljstva itd.

“Veljko Čubrilović je jedan od članova porodice Čubrilović koji su mijenjali našu istoriju. Njegova sestra Staka je bila prva žena ljekar u BiH, njeni potomci i danas imaju važnu ulogu u zdravstvu u Srbiji ali i našoj zemlji. Veljko nam je od svih njih djelovao filmično jer je njegov život drama, a drama je film. Ono što je mene impresioniralo u razgovoru sa predstavnicima Zavičajnog muzeja Gradiška, jesu njegova pisma koja je slao svojoj porodici. Ta pisma su mene motivisala da se upustim u ovaj filmski projekat” rekao je Pilipović.

On je dodao da je o Veljku Čubriloviću sačuvano mnogo dokumenata, činjenica i svjedočanstava i da nije sve moglo stati u film pa je odlučeno da se uradi i dokumentarno-igrani serijal koji je emitovan u programu Radio televizije Republike Srpske.

Pilipović je istakao da se svaka priča, bilo da je u pitanju film, novinarski tekst ili radio reportaža, mora bazirati na čovjeku i njegovoj svakodnevnici. On je dodao da se oprobao u svim medijima i da mu je radio ostao na prvom mjestu.

Milan Pilipović svoju novinarsku karijeru je započeo u Radio Gradišci kada je dobio i prva priznanja za svoje radio reportaže. U budućnosti Pilipović planira nastaviti sa stvaranjem filmova i reportaža vezanim za  istoriju Gradiške kao što su priče o slikaru Nedeljku Gogi ali i  događaju kada su aerodromi u Novoj Topoli i Aleksandrovcu poslužili  Kraljevskom vazduhoplovstvu tokom Drugog svjetskog rata.

Share With: