Većina građana poštuje mjere zaštite od širenja virusa korona

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcije grada Gradiška Miroslav Despotović izjavio je da gradski inspektori redovno vrše kontrolu poštivanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa zaštitom od širenja virusa korona, te da se na osnovu izvršenih kontrola može zaključiti da nije bilo većeg broja kršenja.

Govoreći o kontroli poštivanja mjera koje je Institut za javno zdravstvo propisao za ugostiteljske objekte, Despotović je rekao da se one odnose na kontrolu reorganizacije prostora, brojnosti gostiju, nošenja maski, dostupnost sredstava za dezinfekciju i poštivanja radnog vremena, koje je ograničeno na period od 6.00 do 22.00 časa.

On je naveo da je od druge polovine juna do kraja prošle godine izvršeno nešto manje od 1.000 kontrola ugostiteljskih objekata, tokom kojih je izdato 46 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 43.100 KM.

„Vršene su kontrole i prije tog perioda, odnosno od početka pandemije, ali je tada dobar dio vremena na snazi bila zabrana rada ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata, pa su prekršajni nalozi izdavni pretežno za kršenje mjera kućne izolacije“, istakao je Despotović.

On je naveo da su od početaka pandemije i uvođenja epidemioloških mjera mjere kućne izolacije prekršene u 28 slučajeva.

„Treba napomenuti da se gotovo svi slučajevi odnose na period od poečetka pandemije, kada to možda nije bilo ozbiljno shvatano od dijela građana. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je komunalna policija izvršila više od 30.000 kontrola kućne izolacije, na osnovu više od 6.500 izdatih riješenja o izolaciji, možemo zaključiti da je broj kršenja ovih mjera zanemariv“, dodao je Despotović.

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije produžio primjenu postojećih mjera do 22. februara, te istakao da će se kontrole vršiti i u narednom periodu, kako radnim danom tako i vikendom.

Despotović je apelovao da se građani i pravni subjekte i dalje pridržavaju propisanih mjera, u nadi da će epidemiloška situacija u narednom period omogućiti ukidanje ili bar ublažavanje postojećih mjera.

Share With: