Вечерас завршава позоришни фестивал у Градишци

Представом „Хасанагиница“, у извођењу глумаца Градског позоришта „Семберија“ и Народног позоришта Републике Српске, вечерас завршава Први фестивал позоришта РС у Градишци, који се одржава у част прве професионалне глумице у Босни и Херцеговини Љубице Стефановић, рођене Лазић, родом из Градишке.

Фестивал је 19. маја отворен представом “Миропомазани” Градског позоришта Градишка. Публика је, затим, имала прилику погледати представу „Кућа на брду“ Позоришта из Приједора, „Бањалука“ бањалучког Градског позоришта “Јазавац”, те синоћ „Госпођицу“, у извођењу глумачког ансамбла  Народног позоришта РС.

Селектор фестивала је Жељко Стјепановић, глумац и редитељ из Бањалуке. Жири чине Радослав Лале Павловић, Наташа Дракулић и Гвозден Ђурић.

Отварајући Фестивал, помоћник министра за културу у Влади Републике Српске Тања Ђаковић истакла је да је овај фестивал веома важан за културу Српске и да је то враћање сјећања на Љубицу Стефановић Лазић, глумицу која је у првој половини прошлог вијека ударила темеље позоришне умјетности на овим просторима.

Осим позоришног програма, у оквиру Фестивала одржавају се округли столови, концерти и други садржаји.

Сања Т.

Share With: