Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Vatrogasni posao zahtjeva veliko odricanje i posvećenost

Vatrogasci su uvijek na usluzi svojim sugrađanima pored redovnih zadataka koje vatrogasne jedinice sprovode u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, rekao je povodom 4. maja Međunarodnog dana vatrogasaca predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske i starješina profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška Goran Stojaković.

Stojaković je istakao da su vatrogasci prisutni i kada su druge elementarne nepogode u pitanju, da prvi dolaze i pokušavaju da spriječe veće štete kako na materijalnim dobrima tako i da se izbjegnu žrtve.

On je istakao da vatrogasni posao zahtjeva veliko odricanje i potpunu posvećenost.

„Kroz obavljanje poslova dosta trpi porodica jer su vatrogasci često odsutni od kuća. Kada idete na posao ne znate šta vas čeka, koliko će intervencije biti opasne tako da uvijek postoji određena bojazan, a u ovom periodu se mora voditi računa da se i vatrogasci zaštite od virusa kovid 19 , da se ne smanji efikasnost rada vatrogasnih jedinica“, rekao je Stojaković.

Stojaković je naveo da se vatrogasci u skladu sa pravilima struke redovno moraju stručno osposobljavati i vršiti provjere kako bi svoj posao mogli ispunjavati na najbolji način.

Svim vatrogasnim jedinicama širom Republike Srpske Stojaković je čestitao praznik i poželio puno zdravlja i sreće u obavljanju poslova i zadataka.

Stojaković je dodao da je ove godine u odnosu na prošlu godinu značajno povećan broj intervencija kako na otvorenom prostoru tako i požara na javnim objektima i u privatnim domaćinstvima.

„Mnoge intervencije nastaju zbog nepažnje građana, ali trudimo se da kroz razgovore i preko medija upozorimo građane na ponašanje u ovoj situaciji vanrednog stanja koja nam nameće da moramo biti maksimalno odgovorni kako u pogledu zdravstva tako i sveopšte sigurnosti“, naveo je Stojaković.

Prema njegovim riječima u Republici Srpskoj trenutno ima 69 vatrogasnih jedinica od čega 33 profesionalne vatrogasne jedinice, 4 preduzetne i 32 vatrogasna društva.

U Republici Srpskoj ima oko 1 350 vatrogasaca, od čega je 750 profesionalnih vatrogasaca.

Profesionalna vatrogasna jedinica Gradiška ima 28 izvršilaca, što je u skladu sa sistematizacijom i važećim planom zaštite od požara.

Share With: