Васкршњи дани у Кочићеву завршени смотром дјечијег фолклора

Васкршњи дани у Кочићеву које су организовали Мјесна заједница Кочићево и Централно културно-умјетничко друштво Лепа Радић“ Градишка ове године трајали су четири дана са централним активностима на Велики петак и Васкрс.
На Велики петак 26. априла скувано је и на традиционалан начин обојено преко 1 500 јаја које су украшавали чланови дјечијих група ЦКУД-а. Према мишљењу жирија, најљепше јаје у Кочићеву украсио је Андрија Мирјанић из Нове Тополе. Организовано је и такмичење у дјечијим играма: повлачење конопца, скакање у врећама, ношење јаја у кашикама, бацање камена с рамена и другим играма у којима је учествовало преко 120 такмичара.

 

На Васкрс, 28. априла чланови дјечијих група ЦКУД-а и чланови КУД-а „Грмеч“ из Босанске Крупе су учествовали у васкршњој туцијади. Од скоро 100 учесника, најтврђе јаје је имала Душка Вранић, члан ЦКУД-а. Након туцијаде, у пуној сали друштвеног дома у Кочићеву одржана је Васкршња смотра дјечијег фолклора на којој су се, поред три дјечије групе домаћина представили и гости културно-умјетничка друштва: „Острово“ из Острова из Хрватске, „Грмеч“ из Босанске Крупе, „Слово о Жепчу“ из Жепча, „Дукати“ из Ламинаца и „Рогољи“ из Рогоља.


Манифестацију су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске,
Актив жена Кочићево, градишка предузећа и појединци.

Share With: