Вакцинација против „HPV“ у Дому здравља Градишка почиње у понедјељак

У Дому здравља у Градишци у понедјељак, 10. априла, почиње вакцинација против хуманог папилома вируса, која ће за дјечаке и дјевојчице узраста од 11 до 14 година бити бесплатна.

„У овој години биће омогућена бесплатна вакцинација за сву дјецу која пуне 15 година у првој половини 2023. године, уколико започну процес вакцинације до краја јуна 2023. године“ наводи се у саопштењу Дома здравља Градишка.

Набављена је најсавременија “Gardasil” вакцина која штити од 9 врста типова HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Љекари су поручили да се на овај начин штите дјеца од најчешћих типова ХПВ вируса, који могу да изазову карциноме репродуктивног система, нарочито карцином материце.

Гинеколози су упозорили да је велики број пацијената инфициран ХПВ вирусом и да је вакцинација смањила степен обољења од карцинома и до 90 одсто у земљама у којима се примјењује у посљедњих 15-так година.

Све информације и заказивање термина за вакцинацију могу се добити на број телефона ХЕС ЈЗУ ДЗ Градишка 051/826-745. Особе које желе да се вакцинишу а не припадају категорији за бесплатну вакцинацију, то могу да учине у Институту за јавно здравство РС.

Share With: