Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Vakcinacija i savremeni načini liječenja smanjili broj oboljevanja od tuberkuloze

Iako je pandemija virusa korona uticala na mnoge oblasti, osobama koje su oboljele od tuberkuloze nije bilo otežano liječenje.

Načelnik Odjeljenja pulmologije i kovid odjeljenja gradiške bolnice, doktorica Branka Milošević, povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, rekla je da su osobe koje su imale simptome tuberkuloze imale mogućnost posjete porodičnom ljekaru, kao i samoj dijagnostici bolesti. “Bolnica Gradiška je već godinu dana reorganizovana i prilagođena liječenju kovid pacijenata i zbog toga nismo imali hospitalizovanih pacijenata ooboljelih od tuberkuloze”, rekla je Milošević i dodala da su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom liječeni ambulantno, a oni sa težom upućivani su u Klinički centar Banja Luka.

Miloševićeva je istakla da je tuberkuloza ranijih godina bila više prisutna, ali da je danas zahvaljujući vakcinaciji  i savremenim načinima liječenja znatno smanjen broj oboljelih i hospitalizovanih.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze , 24.mart ustanovljen je kao znak sjećanja na objavu doktora Roberta Koha iz 1882. godine o otkriću bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

S.Vidović

Share With: