Уз „AVEnture“ се забавите као стари Римљани

У Риму је било забаве за свачији укус и у свако доба, почевши од уличних збијача шала, сајамских акробата, позоришних представа, егзотичних плесова робова и ропкиња из освојених земаља, па све до језовитих борби гладијатора.
II Римски фестивал у Градишци, 2. септембра у Градском парку дочараће вам дио римске забаве.

За приказ елегантног плеса на свили, који представља посебну варијацију циркуске вјештине плеса на трапезу, задужена је фантастична Звјездана Дервић од 20 часова.

А како су се Римљани забављали?

Уз гладијаторске борбе, театар и плес били су једни од најпопуларнијих начина забаве у старом Риму. Театар је био неизоставан дио живота Римљана који су преузели од Грка, а представе су се одржавале у амфитеатрима или на отвореном. Главни жанрови били су комедија, трагедија и пантомима. Ипак само је комедија доживјела успјех.

Плес је био врло важан дио Римског друштва, а Римљани су га сматрали врло важним за одржавање здравог тијела и духа. Постојале су различите врсте плесова, попут оног с маскама, плеса с мачевима и плеса у кругу.
У царско доба, у термама, осим мјеста за топле и хладне купке, ничу и други садржаји, као дворане за одмор, читање, предавања, састанке, а ту су настала и библиотеке. Тако су терме постале окупљалишта за, одвојено, мушкарце и жене.


Ипак, грађане Рима више су привлачиле приредбе с више насиља. Велико занимање побуђивале су борбе гладијатора и утрке двоколица. Гладијатори су обично били робови, кажњеници или слободни људи који су се борили против дивљих животиња или других гладијатора.
Г.В.

Share With: