Усвојен Ребаланс градског буџета за 2023. и Нацрт буџета за наредну годину (ВИДЕО)

Скупштина града Градишка усвојила је данас Ребаланс градског буџета за 2023. годину у износу од 47.100.000 КМ, те Нацрт буџета за наредну годину у оквирном износу од 39.900.000 КМ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је, у односу на оно што је прије мјесец дана било предвиђено нацртом, износ буџета према усвојеном ребалансу умањен за 300.000 КМ на приједлог Министарства финансија Републике Српске а који се односи на планирање прихода од ПДВ-а, али да је већи за око 5.900.000 КМ у односу на првобитно усвојени градски буџет за текућу годину.

Он је додао да су приходи у овој години увећани претежно по основу интензивније изградње и продаје градског грађевинског земљишта домаћим и страним инвеститорима.

Говорећи о усвојеном Нацрту буџета за 2024. годину, који је упућен у јавну расправу, Аџић је истакао да је сигуран да ће и у наредној години бити значајнијих инвестиција у Градишци које ће обезбиједити већи прилив у градски буџет а самим тим и омогућити да се он кроз ребаланс увећава.

Аџић је нагласио да се у 2024. години очекују проблеми са приливом средстава у буџетима локалних заједница и виших нивоа власти, што ће претежно бити резултат даљих притисака међународних финансијски организација и западни земаља на Републику Српску.

„Наредна година биће изазовна не само за Републику Српску и БиХ, него и за цијели свијет. Криза у свијету ће се сигурно одразити и на нас, али ако будемо на вријеме доносили праве одлуке финансирање градског буџета неће доћи у питање“, закључио је Аџић.

Одборник СДС у Скупштини града Зоран Латиновић оцијенио је да усвојена Одлука о краткорочном задужењу од 1.200.000 КМ не би требала значајно да утиче на стање у градском буџету, посебно јер према Нацрту буџета за наредну годину нису предвиђена нова задужења.

Латиновић је додао да локална заједница ипак и даље нема ефикасне механизме којима ће утицати на све већу инфлацију и лошији стандард грађана.

„Због тога се и залажемо да социјална издвајања из градског буџета прате стопу инфлације. Такође забрињава укупна политичка ситуација и санкције према Републици Српској, због чега апелујемо на јединство и консензус у одбрани националних интереса у контексту наметања одлука такозваног високог представника, али и јединствен став према борби против криминала и корупције“, додао је Латиновић.

На 29. редовној сједници градског парламента, између осталог, усвојени су и нацрти планова и програма који дефинишу начин утрошка буџетских средстава, те Нацрт Програма рада Скупштине града Градишка за 2024. Годину.

М.М.

Share With: