Top lista

Top lista za 31.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Usvojen Rebalans budžeta za 2020. i Nacrt budžeta za 2021. godinu

Skupština grada Gradiška usvojila je danas Rebalans budžeta grada za 2020. i Nacrta budžeta za narednu godinu.

Rebalans budžeta usvojen je u iznosu od 54.550.000 KM i u odnosu na prvobitno usvojeni budžet za 2020. godinu uvećan je za 22.698.000 KM, dok je budžetski okvir za narednu godinu iznosi 29.450.000 KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Rabelans budžeta morao da bude usvojen kako bi se uvažili svi finansijski tokovi, budžetski prihodi i rashodi, te finansijske prilike prouzrokovane pandemijom virusa korona.

On je naveo da je u Rebalans uvrštena pomoć gradu Gradiška od strane Vlade Republike Srpske, zbog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, u iznosu od 1,2 miliona KM, te oko 15 miliona KM vezanih za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza.

„ Na refinansiranje kreditnih zaduženja  smo se odlučili iz razloga što su se na tržištu pojavila kreditna sredstva po značajno manjoj kamatnoj stopi. Iskoristili smo i mogućnost da se zadužimo za dodatnih 2,5 miliona KM kako bi sve planirane investicije završili, te tako poboljšali ekonomsko stanje i održali nivo zaposlenosti na području Gradiške. Ono što je dobro je da nije bilo smanjenja broja zaposlenih koji je na kraju 2019. godine bio oko 11.300“, naveo je Adžić.

On je istakao da se u proceduru usvajanja Nacrta budžeta ušlo u namjeri da nakon izbora 15. novembra novi saziv Skupštine grada bude u prilici da krajem decembra usvoji Budžet grada Gradiška za 2021. godinu.

„Cilj je da po završetku izbornog procesa i verifikacije mandata odbornika u novom sazivu Skupštine grada istog dana budu održane konstitutivna  i prva redovna sjednica gradskog parlamenta, kako bi na vrijeme usvojili budžetski okvir i izbjegli privremeno finansiranje i probleme u vršenju izvršne vlasti“, rekao je Adžić.

Odbornici gradskog parlamenta su na 35. redovnoj sjednici, koja je i posljednja u ovom skupštinskom sazivu, usvojili Godišnji plana implementacije Strategije razvoja grada 2019-2027., za 2020. godinu, Plan kapitalnih investicija grada za period 2019-2023. godina i Nacrt Programa rada Skupštine grada Gradiška za 2021. godinu.

Usvojene su i određene odluke vezane za izmjene regulacionih planova, odluke o subvencionisanju usluga prevoza putnika na području grada, davanju na korišćenje poslovnih prostora i nepokretnosti u svojini grada, te odluke o povećanju osnovnog kapitala, organizovanju i usklađivanju akata i o izmjeni Statuta Javnog preduzeća Sportski centar „Servicijum“ Gradiška.

Na sjednici je razriješen dosadašnji vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Gradiška Miloš Vujinić, a za novog vršioca dužnosti direktora ove javne ustanove imenovana je Valentina Perić.

Share With: