Ускоро вакцинација против хуманог папилома вируса

У Дому здравља Градишка ускоро би требала почети бесплатна вакцинација против хуманог папилома вируса.  Вакцинација није обавезна, али је препоручена дјевојчицама и дјечацима од 11 до 14 година.

Карцином грлића матернице је четврти по учесталости јављања у свијету. Акценат је на превентивним прегледима,  а од сада и на ХПВ вакцини која ће у значајном мјери смањити инциденцију и морталитет од карцинома грлића матернице што показују подаци земаља које су дужи низ година у процесу вакцинације, потврдила је директор Дома здравља Градишка Слађана Тепавац.

Вакцина против хуманог папилома вируса примјењује се од 2006. године у 100 земаља свијета. Нема већих пропратних нежељених реакција.

„Ми ћемо у РС имати најсавременију тренутно доступну вакцину која се користи у свијету и која ће моћи да пружи заштиту против девет типова ХПВ вируса. У овом тренутку препоручује се дјевојчицама и дјечацима од 11 до 14 година. За све заинтересоване старије од 15 година вакцина ће се плаћати и обављаће се у Институту за јавно здравство Републике Српске“, појаснила је Тепавац.

Претходно је одржана едукација здравствених радника о увођењу вакцинације против хуманог папилома вируса, а у наредном периоду планирана су и стручна предавања по школама.

Све информације у вези с вакцинацијом против ХПВ-a и заказивање термина могу се добити у Хигијенско епидемиолошкој служби Дома здравља Градишка, на број телефона: 051 826 745 или путем имејл адресе: hes@dzgradiska.com.

С.С.Ц.

Share With: