Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Uskoro vakcinacija protiv virusa korona

Republika Srpska se sprema za masovnu vakcinaciju protiv virusa korona. Prve doze vakcine Sputnjik V trebale bi stići 27. i 28. februara, nakon toga će biti utvrđeni tačni termini vakcinacije.

Organizovana je i obuka zdravstvenih radnika domova zdravlja u Republici Srpskoj koji će učestvovati u procesu vakcinacije.Obuci je juče prisustvovala i načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac koja je ispred grada Gradiška imenovana za kontakt osobu za komunikaciju sa Institutom za javno zdravstvo Srpske i za organizaciju i sprovođenje vakcinacije na području grada.

Gostujući u emisiji”Bilans stanja” Radio Gradiške, doktorica Slađana Tepavac je potvrdila  informacije Instituta za javno zdravstvo Srpske da bi prve doze vakcina protiv virusa korona u Srpsku trebale stići krajem mjeseca i pojasnila da su u toku poslednje pripreme oko složenog procesa vakcinacije.

“To je jedan ogroman proces u kojem treba da učestvuje veliki broj ljudi, a obuka u Banja Luci se odnosila na samu organizaciju, način čuvanja, transporta i distribucije vakcine kao i praćenja neželjenih reakcija same vakcinacije, evidenciju kao i evaluaciju uspješnosti”, istakla je Tepavac.

Tepavac je istakla da je vakcinacija besplatna, da nije obavezna te da će prioritet imati zdravstveni radnici, osobe u domovima za stare i osobe sa hroničnim oboljenjima, a nakon njih i druge grupe, kao što su prosvjetni radnici, pripadnica MUP-a Srpske, novinari i drugi.

Ona je ukazala na značaj same vakcinacije pojašnjavajući da se vakcine smatraju jednim od najvećih dostignuća savremene medicine i da prema procjeni SZO vakcina smanjuje broj sigurnih smrtnih slučajeva od  zaraznih bolesti za dva do tri miliona godišnje.

Tepavac je podsjetila da je u Republici Srpskoj protiv virusa korona vakcinisano 935 zdravstvenih radnika, 16 iz gradiške bolnice dok je više od 1400 vakcinu primilo u Srbiji. Među njima je i 35 radnika Doma zdravlja Gradiška.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Gradišci, Tepavac je istakla da je u februaru zabilježen veći broj pozitivnih u odnosu na januar dok je broj osoba koje se nalaze na bolničkom liječenju i broj pregleda u respiratornoj ambulanti  uglavnom konstantan.

Prema poslednjem izvještaju u Gradišci je registrovano 20 novih slučajeva virusa korona. Trenutno je pozitivno  98 osoba, a na bolničkom liječenju u Gradišci nalaze se 43 osobe.

Tepavac je istakla da je period za nama bio izuzetno težak i da su zdravstveni radnici podnijeli ogroman teret, zajedno sa svim institucijama koje su ih podržavale ali ni da građanima nije bilo lako.“Imamo veliku podršku i pomoć od gradonačelnika Gradiške i gradske uprave, dobru saradnju sa inspekcijskima, komunalnim preduzećima ali i sa građanima”, naglasila je Tepavac.

Share With: