Упркос вишедневним врућинама, радови у пољопривреди не јењавају

У Републици Српској и Федерацији БиХ и данас је на снази био црвени метеоаларм због високе температуре ваздуха. Упркос вишедневним врућинама, радови у пољопривреди не јењавају. Пољопривредници са обавезама у газдинству почињу у рано јутро, а комбајни раде до касно увече.

Горан Марјановић из Горње Драготиње код Приједора са пословима у газинству почиње одмах након свитања, јер већ око 8.00 часова температура достиже 30 степени. Каже да велике врућине компликују посао на фарми, али да се радити мора. По завршетку радова на фарми, иде у њиву гдје је у току балирање сијена и жетва пшенице.

– Морамо тако да радимо, навикли смо, живот иде даље. Опет су боље врућине него минус – прича Марјановић.

Његов комшија Драго Дрча прича да метеоролози температуру мјере у хладу, а да температура на сунцу износи и до 45 степени.

– На њиви се не може радити никако, једино предвече и ујутру. Али тако не можеш ништа стићи, пуно посла има, а нема радне снаге – додаје Дрча.

Високе темтературе погодују жетви пшенице, каже пољопривредник Предраг Гњатовић из Балтин Баре код Приједора. У њиву улази ујутру, а враћа се касно послијеподне.

– Радимо читав дан, иако је тепмератуира 39, 40 степени. Клима уређаја у комбајну немамо, о томе можемо само сањати. Ипак, сналазимо се на разноразне начине, мало попијемо воде, поједемо лубеницу, попијемо по које пиво и тако се расхладимо – каже Гњатовић.

Породица Здравка Марјановића узгаја поврће, свиње, кокошке и бикове. У пословима предњачи 16-годишњи унук Зоран. Истиче, да би принос био квалитетан, неопходан је вриједан рад без обзира на временске услове.

Животиње на фарми морају имати посебан третман кад су високе температуре, кажу ветеринари. Неопходно је провјетравати штале, омогућити довољну количину течности и не дозволити да се излажу директној сунчевој свјетлости.

РТРС

Share With: