Упозорење љекара на високе температуре

Изузетно високе температуре могу озбиљно угрозити здравље људи због чега љекари упозоравају да је неопходно  предузети одређене мјере како би се заштитили од сунчанице и топлотног удара. Дежурни љекар у Служби хитне помоћи Дома здравља Градишка, Никола Куцаловић рекао је да су најугроженија дјеца и старије особе, као и хронични болесници. Међу бројним препорукама, Куцаловић је навео избјегавање боравка на отвореном у најтоплијем дијелу дана како би се избјегла сунчаница и топлотни удар.Управо су то и главни непријатељи нашег организма љети, у вријеме високих температура. Иако имају заједничке симптоме, постоје и разлике које је веома важно на вријеме препознати и јавити се љекару.

Топлотни удар је врло сличан сунчаници, с том разликом што не мора настати као посљедица директног излагања сунцу. Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у вријеме љетних спарина, јер је у таквим условима отежано знојење и природно хлађење организма.

У служби хитне помоћи Дома здравља Градишка, за сада, немају повећан број пацијената који се јављају због високих температура, сунчанице и топлотног удара.

С.Видовић

Share With: