Upola manji rod voća zbog proljetnih mrazeva

Ovogodišnji rod voća u Republici Srpskoj biće za oko 50 odsto manji od planiranog zbog kasnih proljećnih mrazeva koji su nanijeli štetu skoro svim voćnim vrstama, pa će cijene ove godine biti visoke, izjavio je danas Srni predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.
On je istakao da je šteta na pojedinim voćnim vrstama čak i 100 odsto.

Dojčinović je naveo da je trešnja loše rodila, te praktično nije ni bilo berbe, osim nešto u Hercegovini, pa je u prodaji pored te, bilo trešnje iz uvoza, najviše iz Srbije.

Prema njegovim riječima, jagoda i malina su bile jako dobrog kvaliteta, iako su nešto bili umanjeni prinosi zbog mraza, mada su malinari zadovoljni cijenom.

Kada je riječ o breskvi, Dojčinović je naveo da ove godine praktično nema berbe tog voća, izuzev određenih količina u Hercegovini, pa su se, kako je rekao, mnogi proizvođači odlučili da iskrče te voćke jer sjevernije, zbog promjene klimatskih uslova, već nekoliko godina nemaju roda.

Dojčinović je naglasio i da proizvođači kruške skoro da nisu imali prinos u cijeloj Republici Srpskoj, a može se reći i u regionu, čak i oni koji su imali sisteme za orošavanje jer je šteta na tim voćkama bila između 80 do 100 odsto.

„Ono što je rodilo krušaka je lošeg kvaliteta i vjerovatno će završiti u preradi, za proizvodnju rakije“, rekao je Dojčinović.

On je naveo da je jabuka solidno rodila, iako ne sve voćne sorte, a najveću štetu pretrpjela je vrsta ajdared, te su procjene da će ukupan rod, koji će biti visokog kvaliteta, iznositi između 40 i 50 odsto od planiranog.

„Ove godine biće visoke cijene svih vrsta voća, što se već može vidjeti u tržnim centrima, marketima i piljarnicama“, rekao je Dojčinović i naglasio da uzrok tome nisu proizvođači, već su se u te cijene ugradili trgovci koji, kako je rekao, imaju i do dva puta veće marže u odnosu na proizvođačke cijene.

Dojčinović je rekao da očekuje i da će i budući prinosi voća za ovu godinu biti manji, pogotovo kod onih proizvođača koji nemaju sisteme za navodnjavanje, jer je ljeto toplo i ima malo vode u zemlji.

Prema njegovim riječima, u cijeloj BiH je samo oko 30 odsto zasada voća pod sistemima za navodnjavanje, a problem je i što voćnjaci uglavnom nisu uz rijeke i vodene akumulacije da bi mogli da se navodnjavaju.

Kada je riječ o zaštiti voćaka, Dojčinović je napomenuo da su u jako dobrom zdravstvenom stanju i na vrijeme su zaštićene od bolesti, ali da su mrazevi nanijeli najviše štete i ostavili i oštećenja na voću, koje se poslije ne može ni hemijskim tretmanima oporaviti.

Govoreći o podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repubike Srpske za proizvodnju voća, Dojčinović je rekao da su zadovoljni voćari koji su u legalnim tokovima predavali voće, jer su već u februaru dobili sedam feninga podsticaja po kilogramu za jabuku, a osam feninga za krušku, što je realno.

On je dodao da su nezadovoljni proizvođači jabuke, što nisu, kao i svi ostali proizvođači voća, dobili pomoć Vlade zbog posljedica koje su pretrpjeli zbog pandemije virusa korona.

SRNA

Share With: