UNICEF provodi kampanje kojima podržava imunizaciju

Iako posljednjih dana svjedočimo osjetnom smanjenju stope zaraženih korona virusom u BiH, potrebno je zadržati svijest o važnosti provođenja epidemioloških mjera, jer smanjenje broja oboljelih ne znači da je virus iščezao.

Stoga UNICEF BiH poziva na odgovornost i dalje provođenje tri osnovne epidemiološke mjere – nošenje maske u prisustvu drugih ljudi, pogotovo u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance i redovno pranje ruku.

Iz UNICEF-a upozoravaju i na  neophodnost daljeg provođenja redovne imunizacije djece, s obzirom da je u posljednjoj godini, usljed pandemije, zabilježen pad vakcinisanja.

Ključne poruke kampanje prenosi više od trideset različitih osoba iz cijele BiH – pedijatara, roditelja, novinara, sportista i drugih javnih ličnosti, a među njima je  i atletičar Dejan Jakeljić.

Jakeljić je naglasio da je vakcinisanje najbolji način da se spriječi zaraza raznim bolestima koje su još uvijek prisutne.

“Vakcinacija djece je neophodna kako bi se sačuvao imunitet i zdravlje, što je posebno potrebno u oblasti sporta, jer samo u zdravom tijelu imamo zdrav duh”, rekao je Jakeljić i apelovao na roditelje da vakcinacijom budu odgovorni i prema svojoj djeci i široj zajednici.

On ističe da su za njega ove teme veoma važne i da se zato odazvao pozivu UNICEF-a u BiH kako bi  podržao kampanju redovne imunizacije djece.

Kampanja koju provodi UNICEF i podržava USAID provodi se u više od dvadeset lokalnih zajednica u BiH, uz poruke #ZbogOnihKojeVoliš #ČuvamSebeČuvamTebe i #VakcineDjeluju.

D. Janković

Share With: