Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Umro akademik Rade Mihaljčić

Ugledni srpski istoričar, profesor emeritus Univerziteta u Banjaluci i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rade Mihaljčić preminuo je danas u Beogradu u 83. godini, saopšteno je Univerziteta u Banjaluci.

Mihaljčić je rođen 21. januara 1937. godine Srednjoj Jurkovici, kod Gradiške. Kao dječak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike.

Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjaluci. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971. godine.

Tokom 1966. i 1967. godine proveo je tri mjeseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam mjeseci u Grčkoj.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine.

Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a 2009. godine Univerzitet u Banjaluci mu je dodijelio zvanje profesor emeritus.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 21. juna 2004, godine a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: “Kraj srpskog carstva”, “Lazar Hrebeljanović-istorija, kult, predanje”, “Junaci kosovske legende”, “Srpska prošlost i narodno sećanje”, “Izvorna vrednost stare srpske građe”, “Vladarske titule oblasnih gospodara” i “Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja”.

ОдговориПроследи
Share With: