Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Uloga roditelja u rehabilitaciji djece je veoma značajna

U Kulturnom centru Gradiška danas je održano stručno predavanje na temu: „Pubertet kod djece sa poteškoćama u razvoju i psihološka podrška roditeljima od dobijanja dijagnoze i dalje tokom rehabilitacije djeteta“. Predavanje su održale psiholog, geštalt psihoterapeut Nataša Jablanović i defektolog-logoped iz ordinacije „Dr. Selaković“ iz Beograda Katarina Bojović

Predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom “Duga” Gradiška Saša Kasagić rekao je da drugi put ove godine organizuju stručno predavanje i da imaju jako dobru saradnju sa ordinacijom „Dr. Selaković“.

Kasagić je istakao da je Udruženje „Duga“  davalo podršku u proteklom periodu ne samo djeci sa poteškoćama u razvoju  nego i roditeljima.

On je naglasio da se predavanja trebaju što češće organizovati u Gradišci jer su značajna zbog približavanja problematike lokalnoj zajednici i institucijama.

Defektolog-logoped Katarina Bojović rekla je da se predavanje odnosilo na značaj podrške roditeljima u prihvatanju dijagnoze koja se dodjeli djetetu.

„Roditelj je važan dio stručnog tima koji se bavi rehabilitacijom djece i roditelj je taj koji treba na osnovu instrukcija i savjeta terapeuta da radi sa djecom u kućnim uslovima“, istakla je Bojovićeva.

Ona je dodala da roditelj mora prihvatiti djetetovu dijagnozu i sve ono što ona nosi sa sobom.

Psiholog, geštalt psihoterapeut Nataša Jablanović rekla je da je podrška cijelog tima jako važna za roditelje i neophodna jer su roditelji dugoročno u terapijskom procesu sa djetetom.

„Potrebna im je istrajnost i snaga da prođu kroz taj proces i da se nose sa poteškoćama“, istakla je Jablanovićeva.

Ona je dodala da je najteže za roditelje prihvatanje činjenice da razvoj njihovog djeteta ne ide prirodno kako treba i da nakon toga kreće suočavanje sa drugim poteškoćama u sistemu, kao što je nedostatak stručnog kadra i ostvarivanje prava.

Share With: