УКЦ Српске: Бесплатно тестирање на хепатитисе

Вирусни хепатитиси су глобални здравствени проблем и процјењује се да око 325 милиона људи живи са хроничним хепатитисом. Поводом Свјетског дана хепатитиса, Универзитетско клинички центар Републике Српске на Клиници за инфективне болести, данас од 8 до 20 часова организује бесплатно и анонимно теситрање на хепатитисе.

Уз тестирање обавиће се и савјетовање грађана.

Тема овогодишњег обиљежавања свјетског дана који је посвећен борби против хепатитиса је „Ми не чекамо“.

Свјетски дан хепатитиса обиљежава се сваке године 28. јула окупљајући свијет под једним геслом како бисмо подигли свијест о глобалном проблему вирусног хепатитиса и утицали на стварне промјене, наводи се у саопштењу.

– На Свјетски дан хепатитиса, 28. јула, позивамо људе из цијелог свијета да подузму мјере и подигну свијест о хепатитису, јер хепатитис „не може чекати“. И ова кампања за Свјетски дан хепатитиса 2023. наглашава потребу за убрзањем борбе против вирусног хепатитиса и важност тестирања и лијечења за особе којима је то потребно. Кампања ће појачати гласове људи погођених вирусним хепатитисом позивајући на хитну акцију и крај стигме и дискриминације – истичу из УКЦ-а Српске.

Вирусни хепатитис је глобални здравствени проблем. Процјењује се да око 325 милиона људи широм свијета живи с хроничним хепатитисом. Око 296 милиона људи живи с инфекцијом хепатитисом Б (ХБВ), а 58 милион људи живи с инфекцијом хепатитисом Ц (ХЦВ) према процјенама из 2015. године.

Хепатитис Б погађа приближно 296 милиона људи, укључујући више од 6 милиона дјеце млађе од 5 година. Процијењених 820 000 смртних случајева од хепатитиса Б сваке године. Око 25 одсто хроничних инфекција хепатитисом Б напредује до рака јетре. Цијепљење у року од 24 сата од порода праћено с 2 до 3 додатне дозе осигурава доживотну заштиту од инфекције хепатитисом Б.

Глобално се процјењује да око 58 милиона људи има хроничну инфекцију вирусом хепатитиса Ц, с око 1,5 милиона нових инфекција годишње. Процјењује се да постоји 3,2 милиона адолесцената и дјеце с хроничном инфекцијом хепатитисом Ц.

Свјетска здравствена органозација је процијенила да је 2019. године око 290 000 људи умрло од хепатитиса Ц, углавном од цирозе и хепатоцелуларног карцинома. Антивирусни лијекови могу излијечити више од 95 одсто особа с инфекцијом хепатитисом Ц, али приступ дијагнози и лијечењу није уједначен у свим дијеловима свијета.

Глобални циљеви за 2030. годину су 90 одсто особа с ХБВ и ХЦВ инфекцијама су тестиране, уз 80 одсто прихватљивих болесника за лијечење, наводи се у саопштењу.

Извор РТРС

Share With: