Ухапшено пет лица због дјечије порнографије

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су у оквиру акције „Систем 2021“ лишили слободе пет лица за која постоје основи сумње да су у претходном временском периоду извршила кривично дјело искриштавање дјеце за порнографију.

Из МУП-а је саопштено да су слободе лишена лица П.П.М. из Бијељине, П.М. из Бањалуке, Д.Б. из Козарске Дубице, М.Б. из Градишке и Д.С. из Модриче.

У оквиру ових активности, по наредбама надлежних судова, извршени су претреси на седам локација на подручју Републике Српске за које се утврдило да их користе лица које се доводе у везу са извршењем овог кривичног дјела и том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела и то рачунари, таблети, мобилни телефони, УСБ стикови, меморијске картице, СИМ картице, фити апарати и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су кривична дјела извршена на тај начин што су осумњичени у претходном временском периоду путем интернета посјећивали интернет странице које су садржавале материјале са фотографијама дјечије порнографије, преузимали фотографије и видео снимке са поменутих страница, након чега су користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију у више наврата дијелили односно примали поменути садржај.

Такође, сумњиче се да су на удаљеним инфраструктурама креирали складишни простор за чување дигиталних података које су налазиле под њиховом контролом, након чега су на поменуте складишне просторе у више наврата складиштили садржаје дјечије порнографије.

У току је криминалистичка обрада лица лишених слободе.

РТРС

Share With: