Ухапшена четири лица због дјечије порнографије

Четири лица ухапшена су због сумње да су починила кривично дјело искриштавање дјеце за порнографију, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Ухапшена су лица Д.Д. из Приједора, З.Т. из Козарске Дубице, Б.Ј. из Модриче и Ж.М. из Теслића.

Ова лица ухапсили су припадници Једнице за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске у сарадњи са полицијским управама Приједор, Добој и Градишка у акцији „Мозаик 2023“, коју МУП Српске реализује у сарадњи са Европолом и полицијама Србије, Словеније, Хрватске и Сјеверне Македоније.

Ухапшени се сумњиче да су, путем друштвених мрежа, као и у групама за комуникацију, објављивали и размјењивали материјал сексуалног злостављања и искориштавања дјеце, као и да су ступали у контакт са дјецом, те им слали и наводили их да сачињавају порнографски материјал.

– Иницијалне информације које су довеле до откривања извршилаца достављене су од Националног центра за несталу и експлоатисану дјецу – наводи се у саопштењу.

Поступајући по наредбама надлежних судова, извршени су претреси на четири локације које користе ухапшени и том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела.

– Одузети су мобилни телефони, лаптопови, УСБ стикови, меморијске картице, СИМ картице и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела – наводи се у саопштењу.

Након завршене криминалистичке обраде, против ухапшених ће бити поднесени извјештаји надлежним тужилаштвима о извршеним кривичним дјелима.

Из МУП-а Српске апелује на све, а посебно на родитеље/старатеље малољетне дјеце, да посебну пажњу обрате на њихову комуникацију на друштвеним мрежама.

– У наредном периоду биће настављене превентивне активности које се односе на едукацију дјеце о опасностима у дигиталном добу, као и активности на откривању и доказивању кривичних дјела сексуалне експоатације дјеце – наводи се у саопштењу.

Share With: