Udruženje „Žena i porodica“ Gradiška obilježilo 25 godina rada

Udruženje „Žena i porodica“ Gradiška obilježilo je juče 25 godina rada, Svečanom akademijom i dokumentarnom izložbom u gradiškom Kulturnom centru.

Na izložbi su predstvljeni brojni dokumenti i fotografije o radu ovog udruženje, a u programu Svečane akademije, između ostalih, učestvovali su glumci Nardonog pozorišta republike Srpske Radenka Ševa i Dragoslav Medojević.

Predsjednica Udruženja „Žena i porodica“ Desanka Rađević navela je da je grupa žena, koja je prikupljala humanitarnu pomoć i posjećivala borce Vojske Republike Srpske od početka Odbrambeno-otadžninskog rata, zvanično osnovala ovo udruženje u oktobru 1994. godine.

„Tada nas je posjetila Rada Ristić koja je osnovala Udruženje žena u Banjaluci i zamolila me da osnujemo udruženje u Gradišci“, dodala je Rađevićeva.

Ona je rekla da se Udruženje „Žena i porodica“ u početku bavilo humanitarnim radom, a kasnije i realizovalo razne projekte vezane za položaj žena u društvu i ravnopravnost polova.

Rađevićeva je  dodala da je na osnovu njihovog projekta izmjenjen Izborni zakon BiH, kojim je precizirano da na kandidatskim listama mora da bude 40 odsto manje zastupljenog pola, odnosno žena, te da je to pravilo prvi put primjenjeno na Izborima za članove Savjeta mjesnih zajednica koji su uslijedili nakon Lokalnih izbora 2012. godine.

Ona je istakla da su prve godine rada ovog udruženja sada istorija, te da je zbog mlađih generacija i organizovana dokumentarna izložba.

Rađevićeva je dodala da su uspostavili brojne veze i prijateljstva sa članicama udruženja iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Ona je navela da Udruženje uz podršku Gradske uprave Gradiška trenutno realizuje projekat „Nasilje u porodici“, u okviru kojeg su od 1. jula održane radionice u sedam mjesnih zajednica, te da će 15. oktobra,na Međunarodni dan žena na selu za žene koje su učestvovale u radionicama biti organizovana posjeta Policijskoj upravi Gradiška i Centru za socijalni rad.

Predsjeednica Udruženja „Ženska alternativa“ iz Sombora Jadranka Radojčić, koja je prisustvovala obilježavanju jubileja Udruženja „Žena i porodica“, rekla je da već pet godina imaju dobru saradnju sa članicama udruženja iz Gradiške, te da imaju iste ciljeve, motive i osjećaj za ljude i posao kojim se bave.

„Članice naših udruženja su veoma bliske bez obzira na udaljenost i koristimo svaku  priliku da budemo zajedno i osmislimo i realizujemo zajedničke projekte“, naglasila je Radojčićeva.

Slavka Vasiljević iz Gradiške navela je da je članica Udruženja „Žena i porodica“ 15 godina i da je rad u ovom udruženju oplemenjuje i daje bolji osjećaj pripadnosti sredini u kojoj živi.

Udruženje „Žena i porodica“ sutra će organizovati okrugli sto na temu rada nevladinih organizacija i položaja žena u porodici i društvu.

Okrugli sto biće održan od 9.30 časova u restoranu „Tina“ u Gradišci, gdje će 27. oktobra biti obilježena i slava ovog udruženja – Sveta Petka.

Udruženje „Žene i porodica“ Gradiška ima oko 120 čalnica.

Share With: