Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Udruženje „Mrvice“ prikupilo 93.000 KM za nabavku lasera za liječenje retinopatije

U okviru kampanje „Ljubičasti novembar“, koju je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ sprovelo u toku novembra mjeseca pod motom „sanjam svijet, vidim svijet“, prikupljeno je oko 93.000 KM za nabavku laserskog aparata i oftamoskopa za liječenje retinopatije, rekla je predsjednica ovog udruženja Danka Mirjanić, gostujući u programu Radio Gradiške.

Mirjanićeva je istakla da Udruženje svake godine u toku novembra organizuju kampanje u kojima prikupljaju donacije za nabavku određene medicinske oprema koja se koristi prilikom liječenja prijevremeno rođene djece, a ove godine akcenat je bio na nabavci lasera za liječenje retinopatije koja ugrožava ovu djecu i prijeti im da djelimično ili potpuno izgube vid.

Ona je navela da je pozivima na humanitarni broj i od donacija prikupljeno oko 43.000 KM, a da je Vlada Republike Srpske donirala potrebnih još 50.000 KM, te da će nakon praznika biti pokrenuta nabavka navedenog laserskog aparata i opreme.

„Aparat nabavljamo iz SAD-a i iskreno se nadamo da će on do polovine godine biti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Uz nabavku će biti obezbjeđena i obuka ljekara koji će raditi sa aparatom i nadam se da će liječenje retinopatije laserom u Banjaluci biti započeto do kraja iduće godine“, rekla je Mirjanićeva.

Ona je navela da je Udruženje „Mrvice“ u toku decembra u Banjaluci i Istočnom Sarajevu organizovalo druženja članova udruženja i dodjelu paketića za prijevremeno rođenu djecu.

Mirjanićeva je naglasila da posljednji podaci govore o povećanom broju prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, te da Udrženje  planira da uradi detaljnu analizu kako bi ta statistika bila jasnija i slična kao i u drugim zemljama.

Ona je dodala da će uraditi i analize potreba za medicinskom opremom za zbrinjavanje i liječenje prijevremeno rođene djece u bolnicama u Republici Srpskoj, te da će na osnovu toga i planirati šta će biti alcenat „Ljubičastog novembra“ u toku 2020. godine.

Share With: