Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Udruženje „Mrvice“ dobilo status udruženja od javnog interesa

Odlukom Vlade Republike Srpske Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ dobilo je status udruženja od javnog interesa.

Predsjednica ovog udruženja Mileva Mirović Tanić rekla je u izjavi za Radio Gradišku da im je drago da je njihov rad prepoznat od institucija vlasti i da će nastaviti da doprinose lakšem životu svojih članova i građana Republike Srpske.

„Prvi i osnovni cilj od samog početka bio je da upoznamo javnost  i podignemo svijest o prijevremno rođenoj djeci i o tome šta sve prolaze prijevremeneno rođena djeca i njihovi roditelji“, rekla je Mirović- Tanić i zahvalila svim humanim ljudima koji su donacijama uspjeli obezbjediti neophodna sredstava i medicinske aparate za prijevremeno rođenu djecu širom zemlje.

Ona je dodala da je aparat za liječenje retinopatije jedan od najznačajnih projekata koje su realizovali uz pomoć Vlade Republike Srpske i time olakšali djeci i roditeljima da ne moraju putovati u Beograd.

Mirović Tanić je naglasila i da trenutno rade na osposobljavanju banke humanog mlijeka izrazila nadu da bi banka mogla sa radom početi u decembru ove godine. Prva banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namjera je da se prijevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.

Svjetski podaci ukazuju da se svako deseto dijete rodi prijevremeno, odnosno prije 37 nedjelje trudnoće. Ova osjetljiva grupa novorođenčadi trebaju najbolju moguću hranu da izrastu i razviju se u zdravu djecu, a majčino mlijeko je od velike važnosti jer je ono za njih hrana, ali i lijek koji ih štiti od raznih bolesti i infekcija.

Udruženje Mrvice osnovano je 2016.godine, a od tada su organizovali više donatorskih akcija.Udruženje”Mrvice” trenutno broji 120 članova.

D. Janković

Share With: