Učešće u projektu „MEG dva“ biće značajno za dalji razvoj Gradiške

Grad Gradiška ostvario je značajne finansijske, ali i druge benifite učešćem u prvoj fazi „MEG“ projekta, bio najuspješnija lokalna samouprava među učesnicama projekta i sa razlogom očekuje da i u projektu „MEG dva“ nastavi da radi sa međunarodnim partnerima na daljem razvoju, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Adžić je rekao da je Gradiška tokom prve faze „MEG“ projekta dobila značajna sredstva za finasiranje infrastrukturnih projekata, ali da je još važnije to što je lokalna uprava mijenjala na bolje svoj odnos prema građanima i privrednicima i smanjila takse i naknade za privredne subjekte.

„Sigurno će nam za unaprijeđenje rada lokalne uprave mnogo značiti i učešće u drugoj fazi „MEG“ projekta i da će nas dodatno otvoriti prema međunarodnim partnerima. Kroz ovaj projkat smo kod Evropske komisije, UNDP-a i razvojnih agencija postali prepoznatljivi kao proaktivna lokalna uprava, a koja zna da pravi strategije i projekte, kako doći do sredstava i relizovati te projekte“, istakao je Adžić.

Cilj projekta „MEG dva“ je da doprinese demokratizaciji lokalne uprave u BiH i omogući pravedniji, efektivniji i efikasniji način pružanja javnih usluga, sa naglaskom na sektor vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama.

Prema Adžićevim riječima, u Gradišci je započeta realizacija projekta sanacije i dogradnje kanalizacionog sistema za što je obezbjeđen bespovratni grant u iznosu od 14,5 miliona evra, a u toku je izrada i projektne dokumentacije za završetak izgradnje sistema vodosnabdjevanja na cijelom području grada, za šta je potrebno obezbjediti oko 15 miliona evra.

Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/, potpisala je prošle sedmice sporazum sa Razvojnim programom UN /UNDP/ za realizaciju druge faze „MEG“ projekta u BiH, a ukupno finansijsko učešće Švedske u ovom projektu iznosiće 10 miliona švedskih kruna, odnosno 1.900.000 KM.

Ukupna vrijednost projekta „MEG dva“ je 23 miliona KM i najvećim dijelom uključuje učešće Vlade Švajcarske, uz dodatna planirana sredstva iz EU kroz IPA dva fondove.

UNDP će u naredne četiri godine implementirati projekat u približno 30 jedinica lokalne samouprave, koje će biti izabrane putem javnog poziva, saopšteno je iz Side.

 

M.Malešević

Share With: