У Турјаку обиљежена 82. годишњица од прве партизанске акције (ВИДЕО)

У Турјаку је данас обиљежен дан мјесне заједнице и 82. годишњица од прве партизанске акције на подручју Градишке у Другом свјетском рату.
Након парастоса представници Мјесне заједнице Турјак, Градске управе Градишка и републичких институција, ГО СУБНОР-а Градишка и Борачке организације положили су вијенце и цвијеће на спомен-обиљежја борцима НОР-а, жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.
 Потомак борца НОР-а Мирко Чупић из Турјака рекао је да овај дан у њима буди посебне емоције због великог броја жртава и дјеце чија су имена уклесана на спомен-обиљежју те истакао да мјештани Турјака гаје културу сјећања и труде се да сачувају од заборава историју и људе свога краја.
Предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић навео је да је веома важно обиљежавати значајне датуме посебно данас у вријеме прекрајања историје.
“Турјак је био прво ослобођено мјесто у нашем крају захваљујући мјештанима и борцима који су се подигли против усташког терора. С друге стране бол и туга због великог броја жртава, посебно жена и дјеце. Због тога је наша обавеза да увијек обиљежавамо историјске датуме”, рекао је Павловић.
Члан предсједништва ГО СУБНОР-а Раде Цумбо подсјетио је да је 16. на 17. децембар 1941. године означио слободу када је читава Европа била на кољенима, те да се та слобода у овом крају задржала до марта 1942. године.
“Чудним стицајем околности дешавало нам се на овом простору да су се и прадјед, дјед, отац и унук увијек борили против истих завојевача. Српска војска није ратовала на туђем простору, зона борбених дејстава је увијек била обиљежена цивилним жртвама рата нашег народа”, рекао је Цумбо и нагласио да је главни задатак СУБНОР-а његовање традиције у циљу спрјечавања ревизије историје.
Предсједник Градске Борачке организације Милован Гагић изјавио је да је Турјак обиљежен првим ослобађањем и страдањем српског народа кроз историју у борби за слободу о чему говоре спомен обиљежја из Другог свјетског рата али и Одбрамбено-отаџбинског рата те нагласио да само јединством српски народ може опстати.
На спомен-обиљежју у Турјаку уклесана су имена 1224 борца и цивила из турјачког краја који су погинули у Другом свјетском рату, међу којима је 486 дјеце млађе од 14 година.
С.С.Ц.
Share With: