У току зимска резидба воћа

У воћњацима на подручју Градишке у току је зимска резидба воћа.Осим обраде, ђубрења, заштите и наводњавања, зимска резидба воћа једна је од неопходних агротехничких мјера, која обезбјеђује високе приносе и добар квалитет плодова.

Воћар из Доњих Подградаца Михајло Дојчиновић рекао је да се овом мјером коригује род и бујност и да је то ових дана најбитнија активност у градишким воћњацима.

Због недостатка радне снаге ангажовани су радници из Србије. Недељко Видовић из Александровца рекао је да годинама ради овај посао и да је ове године одлучио да свој рад наплати по сату и да је сатница 10 КМ.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић изјавио је да је недостатак стручне снаге повећао цијену резачима воћа из Србије.

„Нама је проблем радна снага, не само за резидбу већ и за бербу и друге послове у воћњаку“, рекао је Дојчиновић и додао да је посебно изражен недостатак стручних људи за резидбу.Он је истакао да у Поткозарју има пар обучених група од по неколико стручних људи који не могу обавити сав посао због чега су многи воћари приморани сами да обаве резидбу или да ангажују раднике из Србије.Он је истакао да за резидбу једног хектара воћари морају издвојити 2000 КМ и додао да су раније за исти посао плаћали од 700 до 1000 КМ.

Дојчиновић је рекао да су због свега наведеног многи воћари одустали од производње и да ће због високе цијене и недостатка радне снаге у многим воћњацима изостати резидба ове године.

С.Видовић

Share With: