Top lista

Top lista za 05.12.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku žetva kukuruza, prinosi od 8 do 12 tona po hektaru

Na području Gradiške u toku je žetva kukuruza, dok je žetva soje završena uz zadovoljavajuće prinose koji se kreću od 2,5 do 3 tone po hektaru, izjavio je načelnik za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

On je istakao da je u odnosu na prošlu godinu i prinos kukuruza bolji i se kreće od 8 do 12 tona po hektaru, te da su na prinos pozitivno uticali ovogodišnji vremenski uslovi i dovoljno padavina u julu i avgustu.

Stojnić je naveo da je u ovoj godini pod kukuruzom bilo zasijano oko 12.000, a pod sojom 600 hektara, dodajući da žetva kukuruza završena na oko 50 odsto zasijanih površina.

On je rekao da je oktobar optimalan rok za jesenju sjetvu, da je pri kraju sjetva ječma, a da su u toku pripremni radovi za sjetvu pšenice i ostalih ozimih kultura.

„U jesenjoj sjetvu planirano je da se zasije oko 7.700 hektara, od čega pšenice oko 4.500 hektara, ječma 1.500, tritikala oko 1.000 hektara, uljane repice 300, ozime zobi oko 200 i ostalih kultura oko 200 hektara“, naveo je Stojnić.

Govoreći o voćarskoj proizvodnji, Stojnić je rekao da je većina voćara koji imaju manje površine zasada zavšila berbu jabuka, te da su veći proizvođači pri kraju sa berbom.

„Urod jabuke kreće se na nivou od 50 do 60 odsto prošlogodišnjeg, a razlog smanjenja roda su mraz u fazi cvjetanja u proljeće i olujno nevrijeme i grad krajem septembra. Očekuje se da će na području Gradiške biti proizvedeno do 35.000 tona jabuke. Cijena u veleprodaji je bolja nego prošle godine i kreće se od 50 do 60 feninga za kilogram konzumne klase, a 20 do 30 feninga za industrijsku jabuku“, istakao je Stojnić.

On je naglasio da voćari nisu zadovoljni urodom i ostali voćniih vrsta, odsnono upošte ovom proizvodnom godinom.

Stojnić je naveo da u povrtarskoj proizvodnji na području Gradiške veći proizvođači još završavanju izoravanje krompira, dok su manji proizvođači to završili, a da je u toku berba kupusa.

On je istakao da se u plastenicima završava berba parike i drugog povrća i vrši priprema za sadnju luka i mlade salate, te dodao da su povrtari imali dobar urod i niže otkupne cijene nego prošle godine, ali da su zadovoljni jer su mogli da prodaju svoje proizvode.

 

Share With: