У току велика обнова манастира Карановац

На арехеолошком локалитету средњовјековног манастира Карановац у Кијевцима у току је велика обнова манастирског комплекса.

„Почела је градња манастирских конака и изграђени су темељи будуће манастирске цркве. У склопу самог манастира предвиђена је велика просторија за манастирски музеј и све оно што је протеклих 15 година истраживано и пронађено биће публиковано и представљено посјетиоцима“, рекао је је археолог Бојан Вујиновић.

Дугогодишња археолошка истраживања у селу Горњи Кијевци потврдила су постојање некадашњег средњовјековног манастира из периода Стефана Драгутина из лозе Немањића

Манастир који је изграђен крајем 12 и почетком 13 вијека је у археолошком смислу евидентиран тек 1955. године, када је пронађен материјал из времена праисторије, римског периода и средњег вијека, а прва археолошка истраживања, којим је руководио Милан Ђурђевић почела су 2004. године.

„Овај археолошки локалитет занимљив је свакако, јер се на њему могу сагледати најмање два миленијума културне баштине. Ту је поред средњовијековног манастира и некрополе пронађена римско пољопривредно имање, вила рустика из времена од првог до четвртог вијека, те двије цркве брвнаре из турског периода, из времена друге половине 16. и 19. вијека“, навео је Вујиновић.

У православном средњовјековном манастиру пронађен је најстарији и најзападнији ћирилични натпис из 1301. године, када се помиње поп манастира Ломнице, који врши службу у манастирској цркви у Кијевцима.

Темеље манастирске цркве, капеле и конака освештали су прошле године епископи бањалучки Јефрем, марчански Сава и осјечкопољски и барањски Херувим, уз саслужење више монаха, свештеника и ђакона.

Планирано је да нови манастир буде завршен 2025. године.

Share With: