У току снимање документарног филма о Болници Градишка

Документарни филм о Болници у Градишци, чије је снимање у току, обухватиће период развоја здравства на градишком подручју од првих година послије Другог свјетског рата до данас.

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да ће обухватити приче бројних саговорника и да остаје жал што многи који су оставили дубок траг у градишком здравству данас нису живи.

Он је додао како су вјеровали да ће им бити потребно мање саговорника, али да се, како снимање одмиче, намећу важне личности које имају шта да испричају и тешко их је изоставити.

„Вјерујем да ћемо искористити њихове изјаве да направимо монографију о истој теми. Ми већ у пола снимања имамо дупло више материјала него што можемо да уврстимо у филм и намеће се логично размишљање да снимимо и серију од неколико епизода“, рекао је Пилиповић.

Он сматра да ће овај филм приближити гледаоцима значај Болнице у историји Градишке, наводећи како се сваки пут изненади добрим свједочењима о настанку и развоју здравства.

Пилиповић је напоменуо да је снимање веома комплексно и да је на почетку било доста дилеме на који начин испричати ову причу да она буде потпуна и да гледаоцима приближи зачетке здравства, са нагласком на битне моменте као што су епидемије, ратно вријеме и остали догађаји.

„Градишка Болница, из овог што смо сазнали од саговорника, је у посљедњих 50 година постала веома респектабилна здравствена установа која пружа широк спектар услуга пацијентима са подручја Градишке и сусједних локалних заједница“, истакао је Пилиповић.

Директор Болнице Рајко Додик, који је и продуцент филма, рекао је да је идеја за снимање настала када се припремао за говор који је одржао на комеморацији поводом смрти познате градишке докторице Радојке Тенџерић, те да је тада читајући документа видио да има много тога о Болници што није није знао, иако у овој установи ради готово 30 година.

„Много је здравствених радника радило у Болници у протеклом периоду. Ту је доста доајена, не само градишке медицине, него уопште српске медицине. Они су заслужили да буду поменути, а неки и учествују у стварању овог филма“, истакао је Додик.

Премијерно приказивање документарног филма о развоју здравстава и Болнице у Градишке, који би требало да траје око 45 минута, планирано је за мај, прво у амфитеатру Болнице, затим у градишком Културном центру, а потом у програму Радио-телевизије Градишке, РТРС-а и других заинтересованих медија.

Share With: