Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura”

U Republici Srpskoj u toku je preventivna saobraćajna kampanja pod nazivom “Budi vidljiv, ne budi figura”, koju do kraja februara Auto-moto savez Republike Srpske i auto-moto društva realizuju u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Sekretar Auto-moto društva Gradiška Dejan Šljivić rekao je, gostjući u programu Radio Gradiške, da je cilj ove kampanje da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima, kako se pravilno kretati i da je neophodno nosisti svjetlodbojni prsluk ili neki drugi predmet koji upozorava vozača da nailazi na pješaka.

Šljivić je naveo da je u saobraćajnim nezgodana u Republici Srpskoj u 2019. godini smrtno stradalo 20 pješaka, od kojih jedan u Gradišci,  da je 99 pješaka teško povrijeđeno, te da se većina tih nezgoda dogodila tokom noći na putevima koji nisu osvjetljeni.

“Cilj je da se i vozačima ukaže da su pješaci najugroženiji u saobraćaju. Podaci govore da tokom vožnje na neosvjetljenom kolovozu i u lošim vremenskim uslovima vozač uoči pješka tek na oko 20 matara udaljenosti, a vozilo ne može da se na toliko maloj udaljenosti zaustavi ukoliko se kreće brže od 40 kilometara na čas”, naglasio je Šljivić.

On je dodao da pješacima dodatno žele da ukažu da je prvailno kretati se lijevom stranom kolovoza i da je kažnjivo kretati se kolovozom u alkoholisanom stanju, a vozače da podsjete koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti, te da prilikom napuštanja vozila na javnom putu koriste svjetloodbojni prsluk.

Šljivić je dodao da će tokom akcije “Budi vidljiv, ne budi figura” građanima djeliti propagandne letke i lijepiti plakate u Gradišci, kako bi ukazali koliko je važno da se pješaci pravino kreću kolovozom, a vozači da budu oprezni na neosvjetljenim dionicama puta.

Share With: