Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku jesenja sjetva, berba kukuruza kao i berba jabuke u voćnjacima u završnoj fazi

Berba kukuruza na području Gradiške je u završnoj fazi i već je počela jesenja sjetva.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Gradskoj upravi Gradiška Branko Stojnić rekao je, gostujući u emisiji “Aktuelno” Radio Gradiške da je oktobar optimalan rok za sjetvu žitarica.

Stojnić je naglasio da je u jesenjoj sjetvi na području Gradiške planirano da se zasije ukupno 7 700 hektara , od čega oko 3 500 hektara pšenice, 1 500 hektara ječma, 1 000 hektara tritikale, 1 000 hektara zobi, 200 hektara industrijskog bilja i ostalih kultura oko 500 hektara.

On je naveo da je jesenja sjetva planirana do kraja oktobra i da su vremenske prilike povoljne za sjetvu.

Stojnić je istakao da je na području Gradiške registrovano oko 3 000 poljoprivrednih gazdinstava.

On je naglasio da je Gradiška poznata po voćarskoj proizvodnji koju čini ukupno1 700 hektara pod voćem, od čega je 1 200 hektara zasada jabuke.

Stojnić je naveo da je berba jabuke u završnoj fazi, da su vremenske prilike bile povoljne i da će kod proizvođača koji nisu imali šteta od mraza, grada ili olujnog nevremena prinos jabuke biti veći od 50 tona.

On je rekao da su voćari u zemljama u okruženju imali umanjen rod ove godine što je uticalo na potražnju kod nas posebno industrijske jabuke koja se prodaje po cijeni od 20 feninga po kilogramu, dok se konzumna jabuka u zavisnosti od sorte prodaje po cijeni od 50 do 60 feninga po kilogramu.

Stojnić je naveo da je ovogodišnju berbu pratio nedostatak ambalaže sa kojim se svake godine suočavaju proizvođači voća i nedostatak sezonske radne snage.

 

Share With: