Top lista

Top lista za 31.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku Javni poziv za korišćenje sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisao je 22. juna Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava po programima zapošljavanja u 2020. godini.

Šef Biroa za zapošljavanje Gradiška Obrenka Balta navela je da je raspisano pet programa za subvencionisanje zapošljavanja i samozapošljavanja u Republici Srpskoj, za šta je predviđeno oko 11 miliona maraka.

Balta je navela da je Programom sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida predviđeno zapošljavanje oko 190 lica, te da je vrijednost ovog programa milion maraka.

„Iznos subvencija za ovaj program se nije mjenjao u odnosu na prošlu godinu. Za samozapošljavanje djece poginulih boraca predviđeno je po 8.000 KM, za demobilisane borce i ratne vojne invalide po 5.000, a za zapošljavanje ovih kategorija poslodavci mogu da dobiju subvenciju od 4.000 KM“, navela je Balta.

Ona je istakla de je Programom zapošljavanja mladih u statusu pripravnika ove godine, osim mladih sa viskom stručnom spremom, predviđeno zapošljavanje i mladih sa srednjom stručnom spremom, ali samo za pripravnike koji su djeca poginulih boraca, te da je za ovaj program planiran ukupan iznos subvencija od 4 miliona maraka, za zapošljavanje 615 pripravnika u Republici Srpskoj.

„Za pripravnike koji su djeca poginulih boraca Zavod finansira kompletan trošak plata i doprinosa, gdje je za srednju stručnu spremu predviđena pripravnička plata od 520, a za visoku 550 KM. Za ostale pripravnike sa visokom stručnom spremom Zavod snosi troškove plate od 550 KM, a doprinose plaća poslodavac“, pojasnila je Balta.

Ona je istakla da je za Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih grupa u privredi predviđeno 5 miliona maraka, za zapošljavanje i samozapošljavanje oko 1.300 lica, te da će za Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije više od 100 radnika biti izdvojeno oko 200.000 KM.

Balta je dodala da je novina Program koji predviđa združivanje sredstava Zavoda za zapošljavanje i lokalnih zajednica za programe zapošljavanja, za šta je planirano oko 200.000 KM, te da se očekuje objavljivanje Programa za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma.

Prema njenim riječima, u toku 2019. godine, uz korišćenje subvencija Zavoda na osnovu pet programa zapošljavanja i samozapošljavanja, na području Gradiške zaposleno je 101 lice, a za subvencionisanje njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja izdvojeno je 430.910 KM.

Balta je navela da su se na evidenciji Biroa za zapošljavanje Gradiška, zaključno sa 30. junom ove godine, nalazila 3.082 lica koja aktivno traže posao.

Ona je dodala da je u toku 2019. godine posredstvom Biroa za zapošljavanje na području Gradiške zaposleno oko 2.000 radnika, a u prvoj polovini ove godine zbog krize izazvana pandemijom virusa koroma zaposleno je samo 518 lica.

Share With: