Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku intenzivni infrastrukturni radovi u Agrozoni u Novoj Topoli

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić obišao je danas infrastrukturne radove u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli i tom prilikom istakao da je želja lokalne uprave da privredna zona u Novoj Topoli bude jedna od reprezentativnih privrednih zona ne samo na području Gradiške već i u čitavoj Republici Srpskoj i BiH.

Adžić je naveo da su u protekle dvije i po godine uložena značajna sredstva u uređenje prostora Agrozone gdje domaći i inostrani partneri mogu da realizuju svoje projekte s ciljem razvijanja privrede grada Gradiške i otvaranja novih radnih mjesta.

On je podsjetio da su značajna sredstva izdvojena iz gradskog budžeta, uz donatorska sredstva međunarodnih organizacija i UNDP-a koji je prepoznao potencijal privredne zone u Novoj Topoli i obezbjedio oko 1 200 000 KM za izgradnju oborinske kanalizacije na prostoru zone.

„Isto tako je USAID prepoznao značaj  Agrozone i obezbjedio grant sredstva za prečišćavanje i odvodnju oborinske i kanalizacione vode koji sistemski može da pokriva čitav prostor Nove Topole i okolnih mjesnih zajednica“, rekao je Adžić i naveo da su značajna sredstva uložena u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, oborinske kanalizacije i u izgradnju putne infrastrukture.

Adžić je naglasio da su u toku intenzivni radovi na pripremanju saobraćajnica koje će u prvoj fazi biti asfaltirane slojem od 9 cm nakon čega je predviđeno završno asfaltiranje i postavljanje trotoara.

„Cilj nam je da to bude privredna zona gdje će biti otvoren prostor za sve parcele i investitore koji su zainteresovani  da ulažu na ovom prostoru“, naveo je Adžić i naglasio da je u Agrozonu do sada ukupno uloženo oko 4,5 miliona KM.

On je podsjetio da su potpisali ugovor sa izvođačem infrastukturnih radova vrijednosti 5 500 000 KM, od čega će ove godine biti aktivirano oko 2 970 000 KM za završetak kanalizacione mreže, oborinske kanalizacije i izgradnju saobraćajnica.

Adžić je istakao da će prema tome do kraja godine biti uloženo oko 6 000 000 KM na prostoru Agrozone, dok će iduće godine biti uložena preostala 2 500 000 KM za završetak asfaltiranja saobraćajnica.

„Građevinski objekti se rade, a to je u velikoj mjeri i zahvaljujući radu Administrativne službe Grada Gradiška koja je jedna od rijetkih u BiH koja može u roku od sedam dana da izda lokacijske uslove, za pet dana građevinsku, a za 15 dana upotrebnu dozvolu“, rekao je Adžić i dodao da je u Agrozoni u Novoj Topoli trenutno zaposleno oko 500 radnika, da se do kraja godine očekuje zapošljavanje 800 radnika, a do prve polovine iduće godine više od 1 000 zaposlenih.

Govoreći o potrebama privrede Adžić je istakao da je strateška investicija u Agrozoni dolazak kompanije koja bi se bavila otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda što bi bilo od velikog značaja za čitavo Lijevče polje i Potkozarje.

Šef gradilišta u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola Željko Koljančić rekao je da je u završnoj fazi nekoliko inftrastrutkrurnih projekata u vezi radova na kanalizaciji.

„Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Nasipamo saobraćajnice i pripremamo za asfalt. Jedan projekat  u vezi oborinske kanalizacije će biti završen do kraja oktobra, dok će ostali radovi biti nastavljeni i naredne godine“, naveo je Koljančić.

Površina Agroindustrijske zone u Novoj Topoli je 147 hektara, a kada se izuzmu infrastrukturne površine oko 100 hektara je za prometovanje, od čega je do sada iskorišćeno oko 30 hektara.

Share With: