У току берба јабука

У поткозарским воћњацима у пуном јеку је берба јабуке. Род је знатно мањи него прошле године, због града. Међу изузецима је воћар Никола Вукота из Требовљана у чијим воћњацима није било веће штетe. Послије шљиве, трешње и крушке у току је берба јабуке, најзаступљеније сорте ајдаред.

Никола Вукота каже да ове године има ситних оштећења од  леда, а принос би требао бити као прошле године. Већином се ради о другој класи, прича овај воћар.

На плантажама овог воћара у берби су ангажовани  сезонских радници углавном са подручја Градишке. Међу њима је Љиљана Звијерац, која каже да посла увијек има, те да посао није толико тежак и да су добри услови.

Берба јабуке код овог воћара почела је у августу и трајаће до почетка новембра. Вукота сматра да неће имати проблема са пласманом, али и да ће откупна цијена бити задовољавајућа.

Вукота истиче да је ове године задовољан и са другим воћним врстама, род трешње и шљиве био је добра. Он каже да по завршетку бербе, воћари одмах приступају припреми воћњака за наредни производни циклус.

Н.М.

 

Share With:
Open

close button