У току берба боровнице (ФОТО, ВИДЕО)

Ових дана на тржишту у понуди је боровница и то домаћа коју производе локални воћари. На “Газдинству Кочић” у Романовцима у пуном јеку је берба ове воћне врсте.

Породица Кочић на површини од 1,5 хектара земљишта има засађене 4.200 садница боровнице. За ову културу су се одлучили прије четири године, а овогодишње временске прилике су одговарале боровници која је то наградила добрим приносом.

Милана Кочић каже да су обилне кише одговарале боровници јер се то десило у периоду када она захтјева наводњавање због фазе развоја налијевања плода.

„Ми смо задовољни са квалитетом рода, а принос се креће у просјеку око 3 килограма по стаблу. Сматрамо да смо ове године добро и квалитетно исхранили биљке“, каже Кочићева.

Производња боровнице биљежи узлазни тренд у свијету. Највећи произвођачи су САД, Канада и Чиле, а у Европи су то Пољаци, Нијемци и Французи. Боровница на нашим просторима нема конкуренцију у свијету јер у вријеме њеног доспијећа на тржишту нема свјежих боровница из осталих земаља.

Кочићи сматрају да је овогодишње тржиште за њихову боровницу боље у односу на прошлогодишњу мада, како кажу, купци још увијек нису упознати са чињеницом да се у нашим крајевима производи домаћа боровница.

Када је у питању радна снага, берача има. То су углавном комшије али како расте производања у наредним годинама биће изазов пронаћи раднике на чије плате иде око 40 одсто укупне зараде.

У Републици Српској има око 40 регистрованих произвођача боровнице, а њен узгој има добре изгледе у будућности. Предности производње ове воћне врсте у Српској препознало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Породица Кочић планира у будућности искористити могућности које јој се нуде и осавременити производњу.

Нутриционисти кажу да је боровница богата минералима и жељезом те да има благотворно дејство на људски организам. За килограм овог бобичастог  воћа потребно је издвојити 12КМ.

Г.Влаинић

Share With: