Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku berba borovnice na “Gazdinstvu Kočić”

Poljoprivredni klaster GLS započeo je sa razvojem plantažne borovnice kroz Projekat razvoja ruralne konkurentnosti koji se finansira iz IFAD fonda , a kojeg sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Određena sredstva kroz pomenuti projekat dobilo je i „Gazdinstvo Kočić“ iz Romanovaca, jedini proizvođač borovnice na području Gradiške. Milana Kočić, diplomirani poljoprivredni inženjer, trenutno glavni savjetodavac u ovom porodičnom gazdinstvu,  istakla je da su se proizvodnjom borovnice počeli baviti sasvim slučajno i da im je cilj bio da proizvode nešto što nije uobičajeno za naše krajeve.

Trenutno na plantaži u Romanovcima, na površini od jednog i po hektara, u toku je na berba na 4 200 sadnica borovnice za koju Kočićeva kaže da je dobrog kvaliteta i da postoji velika zainteresovanost kupaca.

“Zasad je podignut 2019.godine, ove godine imamo prvu berbu i zadovoljni smo kako to sve funkcioniše”, naglasila je Koćićeva.

Obzirom da je berba u toku, u Poljoprivrednom klasteru GLS odlučili su da pokrenu lokalnu promotivnu kampanju pod nazivom “Biraj borovnicu-domaću i svježu”.Koćićeva je istakla da je cilj kampanje upoznati potrošače sa jednom od najljekovitijih voćnih vrsta, veoma korisnom za zdravlje ljudi.

S.Vidović

Share With: