У току акција „Аутосједалице за свако дијете у Републици Српској“

Ауто – мото савез Републике Српске покренуо је превентивну активност под називом „Аутосједалице за свако дијете у Републици Српској“.

Секретар Ауто мото друштва Градишка Дејан Шљивић рекао је да у овој активности могу учествовати сви родитељи чија дјеца су прерасла аутосједалице.

„Уколико је ваше дијете прерасло  аутосједалицу, доставите је у просторије АМД у Градишци  и ми ћемо свима који се укључе у ову акцију дати потврду да су донирали сједалицу и добиће једногодишње бесплатно чланство у АМС Српске и све погодности које ово чланство доноси“, рекао је Шљивић.

Законска обавеза учесника у саобраћају је да током кретања возила и превоза дјеце, користе безбједносни појас и сједалице за дјецу. У складу са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да у путничком аутомобилу на задњем сједишту возач смије превозити дијете млађе од 5 година искључиво у сигурносној сједалици која је за сједиште причвршћена помоћу сигурносног појаса. Дјеца од 5 до 12 година превозе се на задњем сједишту на посебном подметачу прилагођеном њиховој висини која омогућава употребу сигурносног појаса.

За непоштовање ових законских одредби предвиђене су новчане казне.

Ова активност се реализује од јуче и трајаће до даљњег.

Д. Јанковић

Share With: