U toku akcija intenzivne kontrole uništavanja ambrozije

Na području Republike Srpske od jula do kraja septembra republička poljoprivredna inspekcija vršiće intenzivne kontrole uništavanja ambrozije jer su jul i avgust period intenzivnog vegetativnog rasta ove biljke.

Poljoprivredni inspektor u Gradskoj upravi grada Gradiška Verica Žmirić, gostujući u emisiji “Bilans stanja” Radio Gradiške, je rekla da su kontrole na području Gradiške počele već polovinom maja i dodala da je cilj akcije suzbijanje ambrozije.

“Cilj akcije je da se  suzbije i uništi ova  invazivna biljka koja loše utiče na zdravlje ljudi ali i nanosi štete brojnim biljnim kulturama. Subjekti koji ne preduzimaju mjere kazniće se za prekršaje. Za neprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane su kazne koje su za pravno lice od 1.000 do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.000 KM i za fizičko od 200 do 500 KM “ rekla je Žmirićeva.

On je dodala da smo svi dužni uključiti se u suzbijanje ove invanzivne biljke.

“Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su sprovoditi vlasnici i korisnici površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta  odnosno vrtovi i bašte, njive, voćnjaci, vinogradi, livade, šume, lovišta, zatim vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog, subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima, i površinama uz vodotoke i kanale. Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su sprovoditi i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i željezničke pruge, subjekti koji upravljaju parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama”rekla je Žmirićeva i naglasila da je obaveza svih nas da uništimo ambroziju gdje god je vidimo a naročito u svom dvorištu.

Žmirićeva je istakla da se suzbijanje i uništavanje ambrozije može se vršiti primjenom agrotehničkih mjera ali i primjenom hemijskih mjera – upotrebom neselektivnih i selektivnih herbicida naglašavajući da su poželjnije agrotehničke mjere zbog očuvanja prirode.

Prema podacima za 2020. godinu poljoprivredna inspekcija Grada Gradiška zbog epidemije virusa korona imala manji broj kontrola, izvršeno je 12 kontrola i tom prilikom je  izdato 5 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.000 KM.

G.Vlainić

Share With: