Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Tehničkoj školi planiran upis 168 učenika

U Tehničkoj školi Gradiška za narednu školsku godinu planiran je upisa ukupno 168 učenika u sedam odjeljenja prvih razreda.

Direktor škole Vlado Tomić rekao je, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške, da je u četvrtom stepenu obrazovanja po prvi put planiran upis 24 učenika u novo zanimanje tehničar za obradu drveta CNC tehnologijom, te po jedno odjeljenje sa po 24 učenika u odjeljenjima tehničara mehatronike, informacionih tehnologija i tehničara CNC tehnologija.

On je naveo da će je u trećem stepenu obrazovanja planiran upis jednog odjeljenja sa 24 učenika za zanimanje bravar-zavarivač, te po 12 učenika za zanimanja automehaničar, obrađivač metala rezanjem, instalater i mehaničar grijne i rashladne tehnike, koji će biti raspoređeni u dva kombinovana odjeljenja.

„To su sve zanimanja za kojima postoji potražnja na tržištu rada i učenici nakon zavšetka srednje škole mogu da pronađu adekvatan i dobar posao, a oni koji žele dalje da se školuju imaju dobro predznanje za upis željenih fakulteta. Takođe, tokom školovanja učenici imaju mogućnost da obavljaju praktičnu nastavu u preduzećima, za koju budu i plaćeni“, dodao je Tomić

On je je istakao da za upis u većinu zanimanja u Tehničkoj školi vlada veliko interesovanje učenika, kao i prethodnih godina  kada su se u prvi rezred upisivali pretežno odlični i vrlodobri učenici osnovnih škola.

Tomić je istakao da je Tehnička škola Gradiška više puta inicirala uvođenje novih i izmjenu postojećih zanimanja koja su neophodna gradiškoj privredi i privredi Republike Srpske i da konstantno rade na stvaranju boljih uslova za školovanje.

On je podsjetio da je tokom prošle sedmice u okviru projekta „Gradiška – grad drveta“škola dobila kompjuterizovanu alatnu CNC mašina za izvođenje praktične nastave što će značajno unaprijediti praktičnu nastavu i dodao da je Tehnička škola jedina škola u BiH koja ima takvu mašinu, koju će koristiti u nastavne svrhe.Osim pomenutog projekta u Tehničkoj školi  u toku je realizacija projekta u okviru prekogranične saradnje u okviru kojeg će škola dobiti CNC strug i robotsku ćeliju.”Kroz taj projekat ćemo dobiti opremu iz mehatronike, angažovaćemo univerzitetskog profesora Mihajla Stojčića koji će obučiti naše profesore i profesore iz partnerskih opština u projektu”, rekao je Tomić i dodao da će se kroz proces obuke unaprijediti  zanimanje tehničara mehatronike. On je podsjetio da će u okviru projekta biti organizovana besplatna obuka za 24 polaznika za CNC operatera za obradu metala i 24 polaznika mehatronike, koja je planirana od septembra ove godine.

Tomić je naglasio da se na ovaj način stvaraju i uslovi za uvođenje novog zanimanja, tehničar za robotiku, za koje će učenici moći da se opredjele već od naredne školske godine.

Povodom 24.aprila Dana grada, Tehnička škola dobila je Zahvalnicu za izuzetne zasluge na polju razvoja i unapređenja obrazovnog procesa.

M.Malešević-S.Vidović

Share With: