Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U subotu „Veče ukrajinske pjesme“

Udruženje Ukrajinaca „Verhovena“ Gradišaka organizovaće u subotu 22. februara u 19 časova u Kulturnom centru u Gradišci „Veče ukrajinske pjesme“.

Predsjednik Udruženja Danijela Leščen rekla je da po prvi put organizuju ovakvu manifestaciju, koja predstavlja i uvod u obilježavanje jubileja 130 godina od dolaska Ukrajinaca na područje zamalja bivše Jugoslavije.

Leščen je navela da će manifestaciji prisustvovati predstavnici Ministarstva prosvejete i kulture Republike Srpske, Gradske uprave Gradiška, Kuonzulata Ukrajine iz Sarajeva, te predstavnici ukrajinskih udruženja iz Republike Srpske i okruženja i udruženja drugih nacionalnih manjina.

„U programu, osim doćina, učestvuju ukrajinska kulturno-umjetnička društva „Taras Ševčenko“ iz Banjaluke, „Kozak“ iz Prijedora, „Zlatni klas“ iz Prnjavora, društva iz Sremske Mitrovice, Kule, Zagreba i Lipovljana, te gosti iznenađenja koji će u svoom nastupu povezati tredicionalne ukrajinske i srpske pjesme“, navela je Leščen i pozavala sve građane da dođi i bolje upoznaju kulturu i tradiciju Ukrajinaca.

Ona je naglasila da su Ukrajinci na ovim prostorima i nakon 130 godina, uprkos lošoj povezanosti i geografskoj udaljenosti od matične države, uspjeli da očuvaju svoju kulturu i tradiciju.

„I sada Ukrajinci na ovim prostorima u svojim domaćinstvima govore ukrajinskim jezikom i njeguju vjerske običaje svog veoma pobožnog i patrijarhalnog naroda“, dodala je Leščen.

Ona je istakla da ljudi na ovim prostorima od davnina Ukrajince i Poljake nazivaju Galicijanima, prema geografskoj regiji iz koje potiču, i smatraju ih istim narodom iako to mogi pripadnici ovih nacionalnih manjina smatraju uvredom, kao što bi to bio slučaj da neko positovjećuje Srbe i Hrvate.

„Galicija je bila pod upravom Poljske, sa kojim je Ukrajina imala sukobe kroz istoriju, pa su Ukrajinci na ovom području prihvatili grko-katoličku vjeru, koja priznaje papu a sve praznike obilježavju po datumima kao i pravoslavni vjernici“, pojasnila je Leščen.

Ona je dodala da Udruženje „Verhovena“ Gradiška postoji od 2011. dodine, te navela da na području Gradiške živi oko 200 Ukrajinaca.

Share With: