Top lista

Top lista za 27.02.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Srpskoj pogoršana epidemiološka situacija

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković ocijenio je da je proteklih dana pogoršana epidemiološka situacija u cijeloj Srpskoj, odnosno da određen broj opština iz različitih razloga ima povećan broj pozitivnih lica.

On je najavio da će predstavnici Instituta danas razgovarati i sa komandantima štabova lokalnih zajednica u kojim je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj novozaraženih.

“U skladu sa situacijom u svakoj od njih napravićemo plan da li da koriste dosadašnje preporuke, pojačavajući ih uli uvodeći nove”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, te lokalne zajednice su Trebinje, LJubinje, Nevesinje, Bileća, zatim Rogatica, Bijeljina, Zvornik, kao i Banjaluka, Prijedor i Kozarska Dubica.

On je naglasio da najveću opasnost predstavlja okupljanje većeg broja građana, bilo organizovano ili u privatnoj režiji, te da je došlo do narušavanja mjera poput fizičke distance i nenošenja zaštitne lične opreme.

“Institut od samog početka zagovara korištenje maski prilikom kontakta sa drugim osobama, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, a veoma bitna je i mjera fizičke distance, koja u velikom procentu smanjuje mogućnost da se zarazite”, rekao je Zeljković.

On je istakao da je najveća odgovornost na pojednicu, te još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera i tako sačuvaju kapacitete u zdravstvenim ustanovama, koje trenutno trpe veliki pritisak, kako na primarnom, tako i na sekundarnom nivou.

Govoreći o preporuci da se zaštitne maske nose i na otvorenom, Zeljković je rekao da je to potrebno primijeniti u kontaktu lica sa drugim licima, te istakao da je neophodno da se te maske nose na pravilan način.

Kada je riječ o korštenju klima uređaja, Zeljković je rekao da su preporuke da se koriste samo kada se moraju, te da je veoma bitno da se dezinfikuju prije samog početka korištenja.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je od početka epidemije u Srpskoj testirano ukupno 40.970 lica, dok je infekcija potvrđena kod njih 3.032, od kojih je oko 52 odsto oporavljeno.

Prema njenim riječima, Institutu je prijavljeno 138 smrtnih ishoda, trenutno je hospitalizovano 47 lica na UKC-u Srpske, dvije osobe su na respiratoru, dok je u ostalim opštim bolnicama hospitalizovano 131 lice.

“Ovo je treći dan kada imamo trocifren broj novooboljelih, a to su brojke koje nas posebno zabrinjavaju. Ni jedna činjenica ne ide u prilog tome da je virus oslabio, te moramo prilagoditi naše ponašanje tome“, rekla je Devićeva.

Ona je navela i da će se vjerovatno ići na uvođenje restriktivnijih mjera u lokalnim zajednicama u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija, a koje će biti stvar procjene predstavnika lokalne zajednice u saradnji sa Institutom.

“Restriktivne mjere se mogu odnositi na smanjenje broja ljudi prilikom okupljanja, na poseban režim rada ugostiteljskih objekata, te privrednih subjekata“, rekla je Devićeva.

Ona je napomenula da se sada pozitivna lica na virus korona, koja imaju blagu kliničku sliku, ne upućuju u izolaciju, nego ostaju u svojim kućama, te da je neophodno da se pridržavaju i primjenjuju preporuke Instituta, a koje se odnose na to da treba da borave u odvojenim prostorijama, da smanje kretanje, te da se prozračuju prostorije u kojem borave, kao i sve druge preporuke.

Share With: