U Skupštini grada Beograda predstavljen album „Građanska Gradiška“

U Skupštini grada Beograda večeras je predstavljen album „Građanska Gradiška“ koji  kroz fotografije i razglednice svjedoči o najslavnijem periodu gradiške prošlosti, kada je Gradiška kulturno, prosvjetno i nacionalno bila ispred većih sredina i sa razlogom nosila naziv “Mali Beograd”.

Predstavljanju Albuma prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, princ Aleksandar Karađorđević i druge zvanice.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić je istakao da su „Dani Gradiške u Beogradu“, u okviru kojih je organizovana promocija, prilika da se Gradiška predstavi u kultur i tradiciji te da se Republika Srpska i Srbija još više približe jedna drugoj.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da manifestacija “Dani Gradiške u Beogradu” predstavlja ukidanje barijera jer se ovi gradovi povezuju. On je izrazio je zadovoljstvo što je u Starom dvoru  postavljena izložba koja pokazuje koliko je srpska istorija specifična i važna.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je Gradiška krajem 19. i početkom 20. vijeka nosila naziv „Mali Beograd“  kada su kultura i duh tog vremena presađivani iz Beograda u Gradišku što je i dalo  Gradišci ovaj epitet.

Adžić je naglasio da treba predstaviti i brojne istorijske ličnosti iz Gradiške, koje su bile bitne u političkom, društvenom i kulturnom životu kako Gradiške tako i Beograda i Srbije, među kojima je gradiški prota Dušan Subotić, kojeg su ustaše ubile 1941. godine, a bio je šest mandata narodni poslanik u Skupštini Jugoslavije.

“Proti je podignuta bista, a u planu je i podizanje spomenika Veljku Čubriloviću na mjestu nekadašnje porodične kuće Čubrilovića kao simbol slobode od turske i austrougarske okupacija. Želja nam je da konačno podignemo spomenik Petru I Karađorđeviću kojem se ranije naš narod već htio odužiti što zbog istorijskih okolnosti nikad nije sprovedeno u djelo”, rekao je Adžić.

On je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji su u dvije godine donirali više od 750.000 evra što gradiščani nikad neće zaboraviti.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je ponosan na gradnju spomenika njegovom pradjedu kralju Petru Prvom u Gradišci, istakavši da je bio veliki čovjek i demokrata.

Autor izložbe Bojan Vujčić, viši kustos istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška, rekao je album govori o periodu prije Prvog svjetskog rata i onom između dva svjetska rata, kada je Gradiška nosila laskavi epitet „Mali Beograd“ zbog velikog broja prvenstveno nacionalnih društava.

Prema njegovim riječima, tadašnji trgovački sloj bio je veoma aktivan, nacionalno osviješten i nametao se kao vođa srpskog naroda ne samo u Gradišci, nego i šire, a veze sa Srbijom su bile izrazito jake i „ništa se nije radilo bez Srbije, uvijek se gledalo na istok, prema majci Srbiji“.

“Vaso Vidović je kao predstavnik ustanika iz Bosanskog ustanka (1875-78) učestvovao na Berlinskom kongresu na kojem je Srbija dobila nezavisnost a Bosna samo promjenila okupatora. Žar borbe protiv okupatora on je prenio na Jovu Čubrilovića oca patriota Veljka, Vase i Branka” rekao je Vujčić i dodao da su u Gradišci osim pomenutih živjele brojne poznate porodice; Malaić, Subotić, Kovačević…

Дани Градишке у Београду - Фото: РТРС

U programu predstvaljanja albuma “Građanska Gradiška” kao omaž vremenu i ljudima kroz etidu “Gradiška kao Mali Beograd” dočarali su  glumci Gradskog pozorišta Gradiška. Prisutni su mogli uživati u muzičkim numarama koje su izvele soprani Albina Smajlović i Minja Šukalo u pratni Dunje Janković i Miroslava Vukovića.

Share With: