У Рогољима одржан помен страдалима кроз протекле ратове (ВИДЕО)

 У меморијалном комплексу у Рогољима организован је традиционални помен у знак сјећања на борце и цивиле који су страдали у Првом и Другом свјетском, те Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након служења парастоса, присутнима су се обратили Љубо Пеулић, у име Мјесне заједнице и Мјесне борачке организације, те Миленко Павловић, предсједник Скупштине града Градишка.

Пеулић је подсјетио да је МЗ Рогољи међу првима подигла обиљежја страдалима кроз значајне историсјке епохе за српски народ. Овдје се налазе споменици солунским борцима, палим херојима и цивилним жртвама у Народноослободилачкој борби, те погинулим, умрлим и несталим борцима током Одбрамбено-отаџбинског рата.  У оквиру комплекса је и Спомен кућа и биста народног хероја Стеван Дукића.

„Сачувати јединство, идентитет, обичаје и традицију у данашњим, врло изазовним временима, од кључне је важности за опстанак српског народа на овим просторима“, поручио је предсједник локалног парламента Миленко Павловић.

Вијенце и цвијеће на спомен обиљежја положиле су породице погинулих бораца из МЗ Рогољи, делегације града Градишка, Градске организације СУБНОР-а, Градске борачке  и Организације породица погинулих и несталих цивила Градишка, Мјесне борачке организације, те народни посланик и делегат у Вијећу народа РС, и представници Мјесне заједнице Рогољи.

На споменик страдалима у Првом свјетском рату уклесана су имена пет солунских бораца, у Другом свјетском рату животе су дала 24 борца, 68 цивила и 12 активних сарадника у НОБ-у. Животе је, за слободу, у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату, положило девет мјештана.

Сања Т.

Share With: