У Републици Српској потврђено 16 случајева великог кашља

У Републици Српској потврђено је 16 случајева великог кашља, али број обољелих је сигурно већи, с обзиром да сви пацијенти са симптомима нису тестирани. Заражени долазе са подручја Бањалуке, Приједора и Лакташа и сви су с лакшим клиничким сликама и непотпуним картоном вакцинације.

Ријеч је о високо заразној болести дисајних органа која најтеже погађа дојенчад, код које може довести и до смртног исхода. Иако је вакцина против великог кашља, према вакциналном календару обавезна, ипак број вакцинисане дјеце посљедњих година све је мањи, што се и доводи у везу с повратокм ове заразне болести.

Предсједник Савјета за здравље Српске Ранко Шкрбић је апеловао да родитељи прате календар вакцинисања који је дефинисао Институт и да редовно вакцинишу дјецу јер велики кашаљ може да изазове фаталан исход код беба које нису стекле имунитет и не могу да искашљу.

Помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић је нагласила да вакцинација спречава ову болест, спречава епидемију, те да се против великог кашља вакцинише петовалентном вакцином, која се даје у три дозе у првој години и једна доза ревакцинације са годину и по дана. – Од 2019. имамо још једну дозу пред упис у основну школу која подиже имунитет, укључујући и имунитет на велики кашаљ – рекла је Аћимовићева.

Извор: РТРС

Share With: