Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U prvoj polovini godine inspekcija za hranu izvršila 416 kontrola

U prvoj polovini ove godine inspektori za hranu, Odjeljenja za inspekcije grada Gradiška, izvršili su ukupno 416 kontrola, rekao je načelnik ovog odjeljenja Goran Sember, gostujući u emisjiji “Bilans stanja” Radio Gradiške.

Sember je naveo da je u istom periodu inspekcija za hranu izdala i 25 prekršajnih naloga, ukupne visine kazni u iznosu od 17.400 KM.

“Takođe, u prvih šest mjeseci ove godine, iz prodaje je povučeno oko 170 kilograma prehrambenih proizvoda, ukupne vrijednosti 3.737 KM, a najčešći razlozi za povlačenje iz prodaje i uništavanje prehrambenih proizvoda su istekli rokovi upotrebe, nepravilno deklarisanje i izmjenjena organoleptičkih svojstava hrane”, naveo je Sember.

Inspektor za hranu Sanja Ećimović istakla je da je najčešći prekršaj, iz oblasti kontrole ove inspekcije, prodaja hrane nakon isteka roka upotrebe, za šta su propisane kazne za pravno lice od 2.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 300 do 1.500 KM, a za preduzetnika od 1.000 KM  do 5.000 KM. 

“Drugi najčešći prekršaji vezani su za loše higijensko-sanitarno stanje objekta i istekle sanitarne knjižice, a kazne za ove prekršaje su za pravna lica od 2.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 150 do 500 KM, a za preduzetnike od 500 do 5.000 KM”, navela je Ećimović.

Ona je naglasila da inspekcija za hranu u ljetnom periodu vrši pojačanu kontrolu ugostiteljskih objakata, te da su u ljetnom periodu kvarljivosti najviše izloženi mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, voće i povrće.

“Zbog viskoih temeparatura u junu mjesecu je izvršeno i 17 vanrednih uzorkovanja sladoleda, koji se prodaju u ugostiteljskim objektima, gdje je utvrđeno da su svi uzorci uredni i mogu da se prodaju i konzumiraju”, rekla je Ećimović.

Ona je istakla da građani prilikom kupovine treba da vode računa o roku upotrebe prehrambenih proizvoda, deklaraciji na proizvodu, te da vode računa o uslovima u kojima se čuvaju lako kvarljive namirnice u prodajnim objektima.

“I u domaćinstvima treba posvetiti pažnju čuvanju hrane, koja se treba čuvati u hladnom lancu ili, ako je riječ o termički obrađenoj hrani, u toplom lancu na temperaturi iznad 60 stepni Celzijusevih”, navela je Ećimović.

Ona je podsjetila da su inspektori za hranu, koji obavljaju i poslove zdravstvene inspekcije, tokom juna izvršili kontrolu vode u svim bazenima na području Gradiške.

“Svi uzorci vode u bazenima su bili ispravni, a vlasnici bazena su dužni da tri puta mjesečno, u toku rada bazena, vrše kontrolu”, istakla je Ećimović i dodala da će u narednom periode biti izvršena i kontrola vode na javnim kupalištima na rijekama i jezerima na području Gradiške.

Share With: