U prvih šest mjeseci evidentirano 195 krivičnih djela

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u prvih šest mjeseci evidentirano je 195 krivičnih djela, što je za 21,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a rasvijetljeno je 167 ili 83,5 odsto, rekao je načelnik ove uprave Bojan Škorić.

„Evidentirana su 102 djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno je 69,2 odsto, odnosno 74, od kojih 69 krivičnih djela iz tekućg perioda, a pet iz prethodnog“, naveo je Škorić na današnjoj konferenciji za novinare.

On kaže da je evidentirano 107 narušavanja javnog reda i mira, što je za 4,5 odsto manje nego u istom periodu lani.

Škorić je istakao da je u prvih šest mjeseci evidentirano 240 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 5,5 odsto nego u uporednom periodu prošle godine kada su zabilježene 254.

On je istakao da je povećan broj nezgoda sa smrtno stradalim, s obzirom na to da su u prvih šest mjeseci poginula četiri lica, a u istom periodu 2018. godine jedno.

„Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim za 18,8 odsto, kao i sa lakše za 1,6 odsto“, naveo je Škorić.

Prema njegovim riječima, policijski službenici Policijske uprave Gradiška u prvih šest mjeseci uspješno su obezbijedili 82 javna okupljanja i 214 sportskih događaja.

„S obzirom na to da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja su posebno uznemirila javnost stanje bezbjednosti se može ocijeniti kao zadovoljavajuće. Statistički je povećan broj krivičnih djela, ali je smanjen broj teških krađa i povećana rasvijetljenost. Zabilježen je porast krađa po tržnim centrima i krađa bicikala, te nasilja u porodici“, naveo je Škorić.

On je istakao da je kada se poredi isti period tekuće i prethodne godine, povećan broj krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta sa tri na sedam, što je rezultat pojačanog operativnog rada policije, budući da su to djela koja građani rijetko prijavljuju.

Škorić je naveo da su u prvih šest mjeseci evidentirana 433 migranta, što je povećanje u odnosu na prethodni period, te da je 1. i 2. jula evidentiran još 31 migrant.

On je rekao da će zbog povećanog kretanja građana i vozila, zbog godišnjih odmora, policija preduzeti pojačane mjere sa ciljem zaštite ljudi i njihove imovine. Škorić je apelovao na sve da zaštite svoju imovinu prije odlaska na godišnji odmor, kao i da poštuju saobraćajne propise.

Škorić je saopštio da je danas održao sastanak sa rukovodiocima svih organizacionih jedinica, gdje je analizirano stanje bezbjednosti u proteklih šest mjeseci i utvrđeni prioriteti rada do kraja godine.

„Prioritet će biti suzbijanje privrednog kriminaliteta, neovlašćene proizvodnje i prometa droge, a maksimalna pažnja biće posvećena rasvjetljavanju teških krivičnih djela iz prethodnih godina“, naveo je Škorić.

On je istakao da će biti pojačana kontrola u saobraćaju, sa akcentom na prisustvo alkohola u krvi kod vozača, te kontrola brzine kretanja vozila.

Škorić je naveo da će posebnu pažnju posvetiti kontroli bezbjednosno interesantnih lica.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Bojan Mišetić naveo je da su u prvih šest mjeseci od ukupno evidentiranih 195 krivičnih djela, 174 djela iz oblasti opšteg, 10 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, sedam iz privrednog kriminaliteta i četiri iz oblasti zloupotrebe droge.

„Evidentirano je 96 krivičnih djela protiv imovine, što je za 10,3 odsto više nego u prethodnoj godini, a rasvijetljeno je 72 odsto ili 75 krivičnih djela“, naveo je Mišetić.

On je rekao da je u evidentiranih sedam krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminalitata stečana protivpravna imovinska korist u iznosu od 210.105 KM.

„U istom periodu pronađena je određena količina marihuane i sjemenki kanabisa, te otkrivena jedna ilegalna laboratorija za uzgoj skanka, a šest lica lišeno je slobode po tom pitanju“, naveo je Mišetić.

Načlenik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković rekao je da je u prvih šest mjeseci evidentirano 133 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 8,9 manje nego u istom periodu prošle godine, što je sankcionisano sa 39 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 86 prekršajnih naloga za ukupno 145 lica.

Trifković je naveo da je evidentirano 5.711 prekršaja iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju, koji su sankcionisani sa 69 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 4.984 prekršajna naloga.

„Preduzeto je niz preventivnih i represivnih aktivnosti, pri čemu su iz saobraćaja isključna 552 vozača, 374 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 157 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava, jedan zbog vožnje pod dejstvom droge. Zbog drugih razloga isključeno je još 20 vozača“, naveo je Trifković, te dodao da su iz saobraćaja isključena 184 vozila.

On je dodao da je sankcionisano 387 vozača vozila koja su provjerena kroz aplikaciju „Stars“, od 7.521 kontrolisanog vozila.

Trifković je podsjetio građane da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je kao prekršaj definisao držanje životinja bez nadzora, te skrenuo pažnju vlasnicima opasnih pasa da su u obavezi da svoje pse na javnim površinama vode na povocu i zaštitnom korpom na njuškama.

Share With: