U protekla 24 časa u Krajini palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom

Prodor hladnog arktičkog vazduha u Republiku Srpsku donio je veliku količinu padavina, pa je u Driniću jutros izmjerno sedam centimetara snijega, a sutra se očekuje poboljšanje vremena, rečeno je Srni u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Dežurni meteorolog Igor Kovačić kaže da je u Krajini u protekla 24 časa palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom.

On je dodao da snježni pokrivač u Han Pijesku iznosi dva centimetra, a u Čemernom jedan.

„U toku dana će u tim predjelima biti susnježice i snijega, a očekuje se i rast snježnog pokrivača. Ova epizoda snježnih padavina je iznimna i rijetka, te je nakon ovoga više neće biti“, rekao je Kovačić.

On je dodao da će u ostalim krajevima uglavnom biti promjenljivo vrijeme sa kišom.

„Oblačna masa koja donosi padavine će se u toku noći premještati na istok, tako da će na sjeverozapadu i zapadu doći do postepenog razvedravanja i prestanka padavina, te će sutra jutro biti hladno i svježe“, rekao je Kovačić.

Prema njegovim riječima, već sutra se očekuje poboljšanje vremenskih prilika, kao i postepen rast temperature vazduha koja će sredinom sedmice ponovo biti iznad 20 stepeni Celzijusovih.

Kovačić kaže da ovakve vremenske prilike i temperatura nisu uobičajeni za ovo doba godine.

On je naveo da se u narednom dugoročnom periodu očekuje promjenljivo vrijeme sa padavinama, a stabilizacija vremena tek u trećoj dekadi maja.

Share With: